Hlavní obsah

Lišky a norky budeme chovat do poslední chvíle a chceme se soudit, říkají majitelé kožešinové farmy

Kožešinové farmy mají skončit. Majitelé se chystají soudit.

 

Reklama

Přes tři tisíce norků a několik set lišek chovají na Svitavsku kvůli kožešině. Podívejte se, jak vypadá farma, která bude muset do konce ledna 2019 skončit.

Článek

Poslanecká sněmovna odhlasovala v tomto týdnu zákaz kožešinových farem. Těch je v současnosti v České republice do deseti.

Na druhé největší kožešinové farmě jsme byli natáčet. Farmu provozuje rodina Františka a Marie Ducháčkových. Oficiálně ji předali dceři, stále jí ale chodí vypomáhat. Samotná dcera má prý kvůli schválenému zákonu psychické problémy.

Kůže z norků prodávají do zahraničí, nejčastěji do Kanady. Liščí kůže prodávají buď českým kožešníkům, nebo si je zpracovávají sami.

„Pro dceru a zetě to znamená, že budou bez práce, bez peněz a bez perspektivy,“ říká k zákonu Marie Ducháčková. Rodina se proto chystá oslovit senátory a prezidenta.

„Pokud to nepomůže, půjdeme k Ústavnímu soudu, nic jiného nám nezbývá,“ dodává matka současné majitelky farmy. Chovat lišky a norky chtějí do poslední možné chvíle.

V zákoně, který nyní putuje do Senátu, se myslí i na náhrady pro majitele farem. Ti je však považují za směšné. Na svitavské farmě si spočítali, že i s náhradami je zavření přijde na více než deset milionů korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované