Hlavní obsah

Liverpool a další týmy kosí zranění, Kloppovi už docházejí pomeranče

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

I jinak usměvavému trenérovi Liverpoolu Jürgenu Kloppovi pomalu dochází humor. Jeho svěřence pronásledují zranění a nemoci.

Reklama

Článek

Počet svalových zranění v Premier League meziročně stoupl o 16 procent. Od začátku sezony jich statistici napočítali celkem 103. Nejen tomu či obří marodce Liverpoolu se věnuje další Angličan, tentokrát i se sázkařským bonusem!

Neveselé, truchlivé teď mohou být časy na Merseyside. Pokud tedy Jürgen Klopp, manažer Liverpoolu, nezačne čarovat. Což on ovšem umí, když na to přijde. Takže ani při opravdu omračující marodce Reds ještě v nedělním magnetu kola, ke kterému na Anfield dorazí lídr tabulky z Leicesteru, nemusí být vůbec nic jasné a dopředu rozhodnuté.

Tým úřadujícího mistra ví, že bude kvůli zranění kolene dlouhodobě postrádat Virgila van Dijka a Joea Gomeze. Zranění lýtka postihlo též TAA, tedy muže jménem Trent Alexander-Arnold. Se svalovým zraněním se trápí Fabinho. A Kloppovi tím pádem už před reprezentační pauzou vypadla z provozu velká část defenzivy.

Teď k tomu ještě dost možná přibude Jordan Henderson, který kvůli zdravotnímu problému musel střídat v poločasu utkání Ligy národů v Belgii. A aby toho nebylo málo, pípla Kloppovi esemeska: „Ahoj, mám pozitivní test na covid-19, Mo Salah.“

„Jürgen Klopp asi bude muset sáhnout k přístupu našeho spoluhráče z Real Topu Praha Jirky Babici, který říkává: Když nemáte limetku, dejte tam pomeranč…“ nadhazuje Jiří Hošek v novém vydání podcastu Angličan. A Jaromír Bosák po této slovní přihrávce nezadržitelně skóruje: „Jenže Kloppovi už začínají docházet i ty pomeranče.“

Zdravotní trable se v řadě týmů Premier League kupí ve vyšší míře, než je jindy běžné. „A není se co divit. Celý rok 2020 je kvůli covidu-19 z hlediska přípravy a zátěže fotbalistů úplně rozhozený. Nezapomeňme, že na jaře nesměli ve Velké Británii po dlouhé týdny fotbalisté ani normálně trénovat, leda nějak improvizovaně sami doma,“ rekapituluje Luděk Mádl.

„Pak se rychle restartovala sezona a hrálo se v rychlém rytmu dvou zápasů týdně. Některé celky si pak ještě prodloužily ligovou sezonu dohrávkami pohárů. Letní pauza byla kratičká, nebyl čas standardně zregenerovat - těla ani duše. A přípravné období bylo také zkrácené, tam se žádné objemy rovněž nabrat nedaly. No a teď se zase švihá sezona nová, kdo hraje evropské poháry, nemá pauzu skoro žádnou. Není divu, že jsou organismy přetížené,“ podtrhává Mádl.

Foto: BBC

Prohlédněte si tabulku počtu zraněných s platností k 12. listopadu. Prezentovala ji BBC s odkazem na web premierinjuries.com.

Zajímavé je, že podle znalce německého fotbalu Jaromíra Bosáka třeba Bundesliga takové problémy nezaznamenala: „Těžko soudit, čím to může být. Snad větší disciplínou hráčů. V Anglii je možná v řadě klubů více zvykem, že se každý může o své tělo starat v míře, kterou si určí sám, podle svého uvážení. To v Německu jsou tyhle věci organizovanější a víc na povel.“

Svou roli může hrát i skutečnost, že se Anglie v létě vrátila k systému, kdy lze v Premier League vystřídat klasicky jen tři hráče. Drtivá většina evropských soutěží, včetně těch řízených UEFA, přitom využívá možnosti střídat v pandemickém období až pět hráčů každého týmu v utkání, když to FIFA umožňuje.

„Návrh setrvat u pěti střídajících potřeboval podporu 14 hlasů, ale dostal jich jen 11,“ podotýká Jiří Hošek. „Asi šlo tak trochu o spiknutí chudých. Pravda, v Premier League nikdo úplně chudý není, ale řekněme tedy o spiknutí těch přece jen méně movitých klubů. Protože vyšší počet střídání samozřejmě výrazně pomáhá těm nejsilnějším, kteří mají nejkošatější a nejkvalitnější kádry,“ doplňuje Luděk Mádl.

Vedle tematiky zranění či problémů Liverpoolu se Angličan detailněji zaměřil také na budování nového týmu v Chelsea nebo na nečekaně kvalitní rozjezd Southamptonu. V té souvislosti se pochvaly dočkal i výtečný exekutor standardních situací tohoto týmu James Ward-Prowse. Však se na jeho parádní góly dosažené z trestných kopů podívejte sami:

A to není zdaleka vše. V čerstvé epizodě Angličana, kterou najdete v přehrávači v úvodu tohoto článku, se toho samozřejmě dozvíte mnohem víc.

A velké a snad příjemné překvapení čeká tentokrát v podcastu i na sázkaře nebo na ty, kteří o tom, že se sázením začnou, teprve uvažují. Dozvíte se mimo jiné, která fotbalová soutěž je tou nejsázenější v nabídce Fortuny. To neuhodnete… I když posluchači Angličana asi ano. Příjemný poslech!

Angličan

Fotbalový podcast Jiřího Hoška (@hosekj) a jeho přátel výhradně o Premier League. S pravidelnými hosty Luďkem Mádlem, Karlem Häringem, Jaromírem Bosákem nebo Jindřichem Šídlem.

Od fanoušků, kteří si bez anglické ligy nedovedou představit víkend, pro fanoušky. Pozor, ve studiu se za žádných okolností nesmí sejít dva fans stejného klubu! Každé úterý na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište na e-mail audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované