Hlavní obsah

Lobbista Marek Dalík, přítel premiéra, je po osmi měsících vězení na svobodě

Marek Dalík po osmi měsících na svobodě: Proč ho Nejvyšší soud propustil? Rozhovor s novinářkou Sabinou Slonkovou.

 

Reklama

Brány znojemské věznice opustil kolem čtvrté hodiny odpolední poté, co o propuštění k dnešnímu dni rozhodl Nejvyšší soud. Dalík byl odsouzen ke čtyřletému trestu kvůli aféře s nákupem vozidel Pandur pro českou armádu.

Článek

Loni nastoupil 1. září k výkonu čtyřletého trestu do vězení. Teď Nejvyšší soud rozhodl o okamžitém propuštění Marka Dalíka na svobodu.

„Nejvyšší soud rozhodl současně ve věci dvou dovolání. Tedy jak o dovolání nejvyššího státního zástupce, tak i samotného Marka Dalíka. Trestní senát poté vydal okamžitý příkaz k propuštění Marka Dalíka z výkonu trestu," potvrdil pro Seznam Zprávy mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček.

Foto: ČTK

Automobil odváží z věznice ve Znojmě lobbistu Marka Dalíka, kterého Nejvyšší soud nechal 12. dubna okamžitě propustit.

Další podrobnosti už neřekl. Ze zjištění redakce vyplývá, že případ Dalíkova propuštění měl na stole soudce Eduard Teschler.

Podrobnosti neznají v tuto chvíli ani advokáti Marka Dalíka. Detaily dovolání však serveru Seznam.cz loni v říjnu popsal jeden z obhájců Radek Šmerda.

Konkrétně uvedl, že napadají fakt, že soudy Dalíka popotahovaly tři roky kvůli úplatkářství, aby na poslední chvíli pražský vrchní soud vše změnil na podvod. Advokáti argumentují, že když nebyli upozorněni včas na změnu skutku, nemohli ani nachystat účinnou obranu. A je možné, že jim dal nyní Nejvyšší soud za pravdu.

Sám Dalík v rozhovoru, který ještě na svobodě poskytl deníku Neovlivní.cz, uvedl, že jakmile vyjde z vězení ven, hodlá opustit republiku.

„Odstěhuji se z České republiky. Mám tu nějakou firmu, kterou budu mít dál, jež mi vydělává peníze, ale žít tu nebudu. Myslím, že se ke mně naše země nezachovala dobře, ani lidé v této zemi. Nelíbí se mi česká mentalita," řekl.

Podle informací Seznam Zprávy si před nástupem do vězení pořídil nemovitost ve Francii v hodnotě několik desítek milionů korun.

Marek Dalík si koupil nemovitost ve Francii.

Dalík se ve vězení ocitl kvůli případu nákupu obrněnců Pandur pro českou armádu. Podle rozsudku si během vyjednávání zakázky řekl vyslancům zbrojovky Steyr o úplatek ve výši půl miliardy korun.

On sám říká, že nešlo o korupci, ale že půlmiliarda byla určena na legální provizní smlouvu, jež je u podobných kontraktů běžná.

O okolnostech, které dojednávání kontraktu provázely, se Dalík rozhodl promluvit až poté, co už bylo jisté, že se vězení nevyhne. Tehdy také naznačil, že zájem o lukrativní zbrojní zakázku měla i pravá ruka prezidenta Zemana, jeho poradce Martin Nejedlý.

Reklama

Doporučované