Hlavní obsah

Londýnský dopravce zakázal reklamy ze zemí, kde porušují lidská práva

Zákaz reklam z vybraných států přišel zejména kvůli jejich přístupu k LGBT komunitě.Video: Twitter.com, Reuters

 

Reklama

Londýnská dopravní společnost už nebude zobrazovat reklamy ze zemí, které svými zákony diskriminují LGBT komunitu. V šesti z nich se homosexuální vztahy trestají smrtí. Nové nařízení tak navázalo na předchozí zákaz reklam z Bruneje, kde začátkem dubna začal platit zákon trestající homosexualitu nebo nevěru smrtí.

Článek

Londýnský dopravce Transport for London zakázal reklamy z jedenácti zemí světa, které nedodržují lidská práva. Týká se to Kataru, Spojených arabských emirátů, Pákistánu, Afghánistánu, Íránu, Saúdské Arábie, Jemenu, Nigérie, Somálska, Súdánu a Mauritánie.

Zákaz reklam z vybraných států přišel zejména kvůli jejich přístupu k LGBT komunitě. V šesti z nich se homosexuální vztahy trestají smrtí.

Nové nařízení tak navázalo na předchozí zákaz reklam z Bruneje, který Londýn zavedl minulý měsíc. V této asijské zemi začal začátkem dubna platit islámský zákon trestající homosexualitu nebo nevěru smrtí. Brunej je tak sedmou zemí světa, kde lidé mohou zemřít kvůli své sexuální orientaci.

Iniciativu vznesla londýnská politička a členka zelených Caroline Russellová. „Režimy, které uplatňují trest smrti, a tedy porušují lidská práva, by neměly inzerovat v Transport for London. To je věc principu,“ cituje političku server The Independent.

Reklamu už dříve nařídil přezkoumat i londýnský starosta Sadiq Khan. „Reklamy Transpor for London každý rok vidí miliony lidí a vzhledem ke globální úloze, kterou Londýn hraje v boji za práva LGBT komunity, starosta požádal, aby společnost přezkoumala, jak zachází s reklamou a se sponzory zemí se zákony proti LGBT,“ uvedl Khanův mluvčí pro The Independent.

Společnost Transport for London také požádala své reklamní partnery, aby už nadále nepřijímali reklamní sdělení ze zakázaných zemí.

Londýnský starosta je podle médií „velmi hrdý, že Londýn je město, kde můžete svobodně být tím, kým chcete být, a milovat toho, koho chcete milovat“.

Reklama

Doporučované