Hlavní obsah

Loutkářské muzeum v Chrudimi otevřelo výstavu Hele, v muzeu je Jů a Hele!

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Muzeu loutkářských kultur v Chrudimi byla v pátek zpřístupněna nová výstava nazvaná Hele, v muzeu je Jů a Hele! Je to dárek ke 40. narozeninám oblíbených postaviček Studia Kamarád a pocta výtvarníkovi Stanislavu Holému.

Článek

Veselé plyšové loutky ze Studia Kamarád provázejí dětské diváky nedělním dopolednem již 40 let.

„V muzeu děti i jejich rodiče vedle Jů a Hele potkají nejen Mufa Supermufa nebo Harryho Šoumena, ale i Tryskomyšky a další postavičky ze Studia Kamarád. Výstava bude otevřena do 9. ledna 2022,“ uvedl Břetislav Oliva z muzea.

První díl pořadu tehdejší Československá televize odvysílala v lednu 1981 a v různých obměnách či s menšími přestávkami se postavičky Jů, Hele, Mufa, Harryho Šoumena a dalších objevují na televizních obrazovkách dodnes. Autorem těchto postav a zároveň zcela nového formátu pořadu určeného dětskému publiku byl výtvarník a ilustrátor Stanislav Holý. S myšlenkou nové koncepce televizního vysílání pro děti přišel již v 70. letech, kdy začal spolupracovat s Československou televizí.

Hlavním inspiračním zdrojem pro něj byl objev loutkářské osobnosti Jima Hensona, který ve svých pořadech Sesame Street a The Muppet Show vodil tzv. mapeťáky, plyšové loutkové postavy s prořízlou pusou, a to doslova i obrazně. Vedle Stanislava Holého se na vzniku Studia Kamarád podílela také scenáristka Anna Jurásková nebo dramaturg Jiří Chalupa.

Pravidelným nedělním vysíláním provází diváky od počátku zelený a hubený Jů a žlutý, lehce obtloustlý Hele. Oba kamarádi se vtipně oslovují kolego a hovoří o sobě ve středním rodě. Hlas Jů je neodmyslitelně spjat s Jiřím Lábusem, Hele k divákům promlouvá prostřednictvím Oty Jiráka. Jejich naivity a dobrosrdečnosti pravidelně zneužívá zlobivý Muf, který je s nadšením zlobí různými kousky.

Reklama

Související témata:

Doporučované