Hlavní obsah

Lovosická Lovochemie v odstávce proinvestuje 200 milionů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Lovosická Lovochemie na letošek plánuje pravidelnou celozávodní odstávku. Vynaloží při ní na údržbu a obnovu 200 milionů korun. Loni vyrobila chemička 674.000 tun hnojiv, meziročně je to pokles o 22 procent.

Článek

ČTK to řekl Karel Hanzelka, mluvčí skupiny Agrofert, do které podnik patří.

Hlavním důvodem snížení výroby byla podle Hanzelky dlouhodobá oprava na výrobně kyseliny dusičné. Spotřeba minerálních dusíkatých hnojiv v Evropě má klesající trend. „Projevuje se tak zpřísňující se legislativa EU s dopady na racionalizaci využívání hnojiv v zemědělství, největší pokles je u hnojiv na bázi močovinového dusíku, který Lovochemie nevyrábí,“ uvedl mluvčí.

Na trzích se Lovochemii podle Hanzelky daří držet tržní podíly. Na tuzemský trh dodává firma 45 procent z celkového objemu prodeje hnojiv. „V našem sortimentu jsou však i výrobky, které vyvážíme v podstatě do celého světa, jedná se o výrobky typu ledek vápenatý, kde export dosáhl v roce 2020 celkem 98 procent z celkového objemu výroby,“ řekl mluvčí.

Největší výzvou, které čelí všichni evropští výrobci hnojiv, jsou podle Hanzelky cíle vytyčené v prohlášení Green Deal. Cílem je minimalizovat emise oxidu uhličitého do ovzduší.

V letošním roce čeká Lovochemii pravidelná celozávodní odstávka spojená s údržbářskými pracemi a investicemi s rozpočtem 200 milionů korun. „V souvislosti s politikou Green Deal a s ohledem na plánované budoucí ukončení spalování hnědého uhlí však intenzivně pracujeme na komplexní změně energetické koncepce firmy. Přechod Lovochemie na tzv. hybridní energetiku bude představovat realizaci souboru projektů v následujících šesti letech s celkovými investičními náklady přesahujícími 6,5 miliardy korun,“ uvedl mluvčí.

Chemička loni v souvislosti s koronavirem nastavila přísná bezpečnostní opatření, jako je zajištění a používání různých ochranných prostředků zaměstnanci, vybavení zaměstnanců dezinfekcemi, pravidelná ozonizace prostor, omezení návštěv podniku, měření teploty při vstupu do areálu. Zaměstnanci hlásí jakékoli zdravotní potíže, které by mohly nasvědčovat infikaci koronavirem. Zaměstnanci v administrativě pracují ve většině případů na home office, případně se v kancelářích střídají. „Díky uvedeným opatřením se Lovochemie doposud nemusela v důsledku koronakrize potýkat se zásadnějšími provozními problémy,“ řekl Hanzelka.

Reklama

Doporučované