Hlavní obsah

Největší slabina národního týmu? Podle Luhového stopeři i trenér Šilhavý

S Milanem Luhovým probrali autoři série Jedeme do Kataru formu národního týmu před utkáním s Walesem. Pusťte si video.Video: Jiří Hošek

 

Reklama

Čeští fotbalisté se v pátek v pražském Edenu utkají v boji o postup na MS 2022 s týmem Walesu. Milan Luhový, host videocastu Jedeme do Kataru, očekává výhru českých barev, v útoku by rád viděl dvojici Patrik Schick – Adam Hložek.

Článek

Svěřence trenéra Jaroslava Šilhavého čeká v tomto kalendářním roce už 14. a 15. mezistátní duel. V pátek se v Edenu utkají s Walesem, v pondělí v ruské Kazani s týmem Běloruska.

Jisté je, že přímý postup z první příčky skupiny už Češi nevybojují, tato výsada pravděpodobně připadne Belgii. Do březnové baráže o MS se Češi mohou dostat i díky svému umístění v Lize národů. „Lepší by ale bylo skončit na druhém místě ve skupině, získat dostatek bodů, a jít tak do jarní baráže z pozice nasazeného týmu s výhodou domácího prostředí. I proto je teď důležité porazit Wales,“ říká Luděk Mádl, jeden ze spoluautorů videocastu Jedeme do Kataru. Vstupenky jsou stále v prodeji a čeští reprezentanti vyzývají fanoušky, aby je přišli podpořit.

Před měsícem Mádl spolu s Jiřím Hoškem pozvali do studia trenéra Dušana Uhrina, videocast si můžete pustit zde. Jejich druhým hostem v sérii Jedeme do Kataru se stal Milan Luhový, československý reprezentant z let 1982–1991. Jeho pozice byla vždy v útoku, v národním týmu vstřelil Luhový sedm branek, jednu z nich i na MS 1990 v Itálii do sítě týmu USA. A tak si i nyní všímá samozřejmě nejvíce útočníků.

„Myslím, že by národnímu týmu měla na hřišti výrazně pomoci vzájemná spolupráce Patrika Schicka s Adamem Hložkem. Ti dva k sobě pasují. Adam Hložek je už ve svých 19 letech komplexním fotbalistou. Má všechno, hraje dobře pravou i levou nohou, dokáže řešit situace na jeden dotyk, má všechno. Potřebuje ale nastupovat na pozici útočníka a mít vedle sebe moderního fotbalistu, jakým je právě Patrik Schick,“ míní Milan Luhový.

„Sám Schick není úplně klasický útočník, vybírá si trochu jiné prostory pro svou hru. A právě to by mohlo Hložkovi ideálně vyhovovat. Ne jako ve Spartě, kde teď nastupuje pod hrotem a trochu se tam trápí. Nedostává se tam tolik do střeleckých situací a to pro něj musí být trochu skličující.“ Luhový připouští, že Hložek ve Spartě hodně pracuje pro mužstvo, podle něj mu to ale spíš bere energii. „Vybíjí se v prostorech, které nejsou jeho, instinktem útočníka je dávat góly.“

A právě spolupráce s Patrikem Schickem by podle Luhového mohla Hložkovi vyhovovat ideálně. „Schick má aktuálně výtečnou formu. Obecně je to pak technicky výborně vybavený fotbalista, opravdu moderního střihu. A může Hložkovi nabízet velmi kvalitní přihrávky. Ti dva mi svou typologií trochu připomínají španělské reprezentanty z nedávného úspěšného období. Hložek je jako Fernando Torres. A Schick mi připomíná Davida Villu,“ našel Luhový zajímavý příměr.

Vyražené zuby zůstaly v Reykjavíku

Sám hrával nejvyšší španělskou soutěž za Sporting Gijón, k fotbalu za Pyrenejemi má tedy velmi intenzivní vztah. Zkušenosti ale udělal i s ostrovním fotbalem. Konkrétně proti týmu Walesu naskočil jako náhradník reprezentace v utkání, které se hrálo ve Wrexhamu v roce 1987. Největšími hvězdami soupeře byli tehdy Ian Rush a Mark Hughes.

Foto: ČTK

Milan Luhový (vlevo) v časech své hráčské kariéry. Na archivním snímku z roku 1988 se před utkáním zdraví se sparťanským kapitánem Ivanem Haškem.

„Oproti té době se Velšani jako celek zlepšili, už jsou víc do kombinace, ale pořád jim – stejně jako třeba i Skotům – schází potřebná lehkost při zpracování a rozehrávce míče. Oni umí jít tvrdě do soubojů, získávat balony. Ale když se proti nim hraje chytře, když se hráči nabízejí v pohybu a prostoru, tak se s nimi dá hrát,“ míní Luhový. „Já vždycky tipuju špatně, ale když se ptáte, tak by Češi měli vyhrát 2:0 nebo 3:1.“

Ostrovní tvrdost Luhový na svém těle nejvíc pocítil v utkání proti Irsku v roce 1986. Došlo k němu na Islandu v rámci turnaje k výročí založení města Reykjavíku. „Podsaditý obránce mě praštil loktem tak, že mi vyrazil sedm zubů najednou. Iry tehdy vedl Jackie Charlton. Po utkání ke mně přišel a povídá: ‚To je fotbal.‘“

Ale zpět do současnosti. Zdravotní absenci Garetha Balea, hráče Realu Madrid, vnímá Luhový jako velké oslabení velšského týmu. „On do jejich hry umí vnést kvalitu, posunout je. Ale bude scházet. Takže síla současného českého týmu by v domácím prostředí na Velšany, a to ještě bez Balea, po mém soudu stačit měla.“

Českou reprezentaci samozřejmě Luhový dlouhodobě sleduje. „Národní tým si prošel různými výkyvy. To nejlepší s generací Nedvěda a spol. má za sebou, pak přišel úpadek. A teď se to zase trochu zvedá. I díky tomu, že se někteří hráči dostali do zahraničí, to přineslo vyšší kvalitu. Ale pořád to není ono, herní krása tam chybí.“

Největší slabinu pak Luhový spatřuje ve hře stoperů. „Někdo kritizuje, že útočníci nebrání, já říkám, že stopeři nehrají fotbal. Je obrovský rozdíl, jestli stoper založí útok tak, že někam nakopne balon. Anebo jestli vyšle opravdu kvalitní přesnou přihrávku, a navíc rychle. Dřív než se obrana protivníka stačí zformovat. Slavia se o takový způsob zakládání útoků pokouší,“ odkázal Luhový na práci vycházející hlavně od Ondřeje Kúdely, který ale jak Slavii, tak národnímu týmu v posledních týdnech a měsících obvykle chybí. Disciplinární trest, který od UEFA dostal za rasismus, se u něj prolíná se zdravotními absencemi.

Stoperem podle Luhového gusta je sparťan Panák nebo slovenský fotbalista letenského klubu Dávid Hancko. „Umí situace řešit fotbalově. Takhle vždycky uměli rozehrát balon od vlastní branky Španělé. Na dvě tři přihrávky se umí dostat do středního nebo útočného pásma, na 40–50 metrů. Přihrávka zezadu musí být dobrá a rychlá.“

Za slabinu národního týmu považuje Luhový i trenéra Jaroslava Šilhavého. Kritizuje některé jeho strategické tahy ohledně střídání. A destruktivní hru defenzivních hráčů.

Vrátit se k fotbalu má smysl! I pro fanoušky

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Tak přijďte podpořit český tým v boji o druhé místo kvalifikační skupiny o MS 2022. Využijte zbývající volná místa na zápas Česko vs. Wales, který se hraje 8. 10. ve 20:45 v pražském Edenu. Koupit lístky MŮŽETE ZDE.

V rámci předzápasového programu si můžete ve Fortuna fanzóně od 17:00 vyzkoušet fotbalové šipky nebo interaktivní fotbalovou stěnu. Součástí bude i autogramiáda slavných českých fotbalistů či koncert rádia Impuls. Na stadionu před utkáním proběhne také rozlučka s bývalým kapitánem Vladimírem Daridou.

Všechny informace najdete na webu fotbal.cz

V rámci debaty se řeč stočila i na rozdílnost náhledu na reprezentaci z pohledu hráče v éře Luhového aktivního působení oproti dnešku. Na přetřes přišla i témata uvažovaného zrychlení cyklu MS nebo vzniku Superligy. „Všichni vidí nejrůznější nové platformy, přes které je možné sledovat fotbal. A FIFA či velkokluby z toho chtějí vytěžit maximální ekonomický profit,“ nachází Luhový vysvětlení touhy po změnách.

Co si Milan Luhový myslí o Kúdelově incidentu na Rangers a následné odvetě, která přišla v jarním kvalifikačním utkání s Walesem, kdy Gareth Bale praštil Kúdelu loktem do obličeje? Jak spolu po vyhrocené ligové bitvě vycházejí protihráči o den později na reprezentačním srazu? Co v této souvislosti vytknul před lety Luhovému sparťan Jozef Chovanec? A proč Luhového coby mladíka pokopali v NDR?

To všechno se dozvíte ve videocastu Jedeme do Kataru, který najdete pod titulkem tohoto článku.

Pořad se natáčel v průběhu vysílání v rozhlasovém studiu.

Reklama

Doporučované