Hlavní obsah

Uhrin: Šilhavého mám rád, ale na Euru udělal chybu. Mohl uhrát víc

Jedeme do Kataru je název nového seriálu, ve kterém zmapujeme podzimní boje českého týmu v kvalifikaci o fotbalové MS 2022. Pusťte si video.Video: Jiří Hošek, Luděk Mádl

 

Reklama

Euro mají docela úspěšně za sebou, teď už před českou fotbalovou reprezentací stojí další cíl, postup na MS 2022. Před kvalifikací s Běloruskem a Belgií nabízíme nový seriál Jedeme do Kataru. Hostem prvního dílu je Dušan Uhrin.

Článek

Možná si ještě vzpomenete na videosérii Jedeme na Euro. Zavedli jsme vás v ní třeba na místa, kde s fotbalem začínali Tomáš Souček či Tomáš Holeš, vzpomínali jsme s hvězdami hojně na úspěšná Eura 1996 a 2004, věnovali jsme se fanouškům, rozhodčím i reprezentační kuchyni.

Nechyběli jsme ani na vítězném osmifinálovém utkání v Budapešti. Po Nizozemcích pak chtěli svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého vyprovodit z turnaje i tým Dánska. Jenže čtvrtfinále se nakonec stalo konečnou českých plánů a snů.

„Já jsem právě účast ve čtvrtfinále před turnajem tipoval,“ pochlubil se legendární trenér Dušan Uhrin, host prvního dílu nové série, kterou jsme nazvali Jedeme do Kataru. Už z názvu je zjevné, že volně navazuje na projekt spojený s Eurem, přesto je trochu jiná.

Jednotlivé reprezentační bloky, jež nás na podzim čekají, zpestříme fanouškům sérií videocastů, v nichž probereme aktuální situaci národního týmu a mnohé z toho, co s ním souvisí. První díl najdete ve videu pod titulkem tohoto článku, pusťte si ho.

Za mikrofonem se sešli Jiří Hošek a Luděk Mádl z redakčního týmu Seznam Zpráv, pozvání do studia přijal Dušan Uhrin starší, trenér vicemistrů Evropy z roku 1996.

„S Bořilem to byla chyba“

Jakkoli účast ve čtvrtfinále letošního Eura jako vrchol snažení současné reprezentace tipl správně, nenechal si Uhrin pro sebe ani názor, že i Dánové byli k překonání. „Já mám Jardu Šilhavého jako člověka opravdu velmi rád, už od jeho hráčských časů. Ovšem v sestavě na utkání s Dánskem po mém soudu udělal chybu, která se mu vymstila.“

O co šlo? „Na předchozí duel s Nizozemci udělal Jarda úpravy v sestavě. Nemohl tam hrát mimo jiné Bořil, tak místo něj postavil Kadeřábka. Ten zahrál skvěle. Jako celý tým, jako všichni nově nasazení hráči. Tohle Jardovi vyšlo. Jako trenéra se ho celkem drží i štěstí, podobně jako kdysi mě. Jenže pak přišel zápas proti Dánsku. A Jarda Šilhavý na tom levém kraji obrany bohužel nenechal Kadeřábka, byť tam byl maximálně kvalitní. A zase tam vrátil Bořila, který už na jaře v lize nebyl v optimální pohodě. No a Bořil pak bohužel v utkání s Dány udělal i chybu, spojenou s inkasovaným gólem. Tady to Jarda Šilhavý s tou svojí konzervativností ohledně sestavy bohužel už trochu přehnal, nechat tam Kadeřábka, možná jsme v turnaji mohli jít i dál.“

Stát se to v mém národním týmu, už bych ho asi nepovolal. Reprezentace je nejvyšší cíl, a kdo si s ní zahrává a kličkuje, nemá v ní co dělat.
Dušan Uhrin, bývalý trenér reprezentace

Dušan Uhrin vedle této upřímnosti zaujal i několika nečekanými názory. Skutečnost, že kvůli protipandemickým předpisům ve Skotsku pendloval český tým permanentně z britských ostrovů do Prahy, byla všeobecně vnímaná jako komplikace, která s sebou přinese vyšší míru únavy.

„Podle mě to ale přineslo i pozitivní prvek. A sice ten, že kluci měli mezi zápasy kolem sebe domácí prostředí, na které jsou zvyklí. Organizace přesunů fungovala perfektně, takže tenhle prvek, tedy že přespávali a trénovali většinou v Praze, sehrál v jejich psychické pohodě pozitivní roli,“ míní Uhrin.

Uhrin ostře reagoval na Zimu

Po Euru se rozhodl ukončit své působení u reprezentačního týmu jeho dosavadní kapitán Vladimír Darida.

Jenže seznam hráčů, kteří budou trenérovi Šilhavému ve čtvrtek v Ostravě proti Bělorusku a v neděli v Bruselu proti Belgii scházet, čítá opravdu obrovské množství položek. Program srazu ukončí příští středu v Plzni přátelský duel proti Ukrajině.

Kvůli vyloučení ve Walesu nemůže nyní hrát útočník Schick, delší dobu mají zdravotní potíže Pavlenka, Čelůstka, Hovorka, Kadeřábek, Provod či Krmenčík. V průběhu pondělí se ze zdravotních důvodů omluvili také gólman Kolář a obránci Kúdela a Bořil. Zatímco Brabec byl omluven z osobních důvodů, jak uvádí komuniké, nikoli ze zdravotních, jak padlo nepřesně ve videocastu. Brabec každopádně odcestoval do Soluně, kde uzavřel přestup z Viktorie Plzeň do tamního Arisu.

V pondělí večer pak ještě reprezentace informovala, že uvolnila Davida Zimu, aby mohl odcestovat do Itálie kvůli přestupu ze Slavie do FC Turín. Jak zmínilo prohlášení, za normálních okolností by se Zima za den či dva vrátil a pokračoval by v reprezentační akci. Bohužel nastavení covidových bublin už jeho návrat do týmu v rámci zářijové akce neumožňuje, musel by do karantény. Alespoň to tak vysvětlil mluvčí týmu.

Dušan Uhrin v této souvislosti opět trochu překvapil. „Na tu věc se Zimou bych asi reagoval tak, že stát se to v mém národním týmu, už bych ho asi nepovolal. Reprezentace je nejvyšší cíl, a kdo si s ní zahrává a kličkuje, nemá v ní co dělat,“ volil Uhrin nečekaně ostrá slova.

Přestup do FC Turín se řešil na poslední chvíli, před uzávěrkou přestupů. A Turín si chtěl Zimu před podpisem kontraktu důkladně prohlédnout po zdravotní stránce. Kdyby ho reprezentace neuvolnila, přestup by se pravděpodobně neuskutečnil.

Kudy do Kataru

Kvalifikace o MS 2022 v Kataru už byla rozehrána na jaře. Češi porazili Estonce, remizovali v Praze 1:1 s Belgií a prohráli ve Walesu. Přímo na turnaj postupuje jen vítěz skupiny.

Druhé týmy ze skupin doplněné dvěma celky z Ligy národů čeká ještě po skupinách, konkrétně na jaře, kvalifikační play-off, ze kterého se do Kataru dostanou poslední tři evropské týmy.

Zdaleka nejen to, co jsme zachytili v tomto článku, ale mnohem víc uslyšíte ve videocastu Jedeme do Kataru, pokud si ho samozřejmě pustíte. Najdete ho pod titulkem tohoto článku.

Rozebíraly se přednosti i slabiny Jaroslava Šilhavého a vývoj, kterým v průběhu času prošlo postavení reprezentace. Na přetřes přišel i samotný turnaj v Kataru, s nímž je spojena celá řada kontroverzí a novinek. A také jedna velká výhoda.

Nechyběly ani tipy na blížící se kvalifikační utkání. A tady také prozradíme už jenom to, že Dušan Uhrin překvapil i tímto tipem. Kdo si poslechne videocast, samozřejmě o něj nepřijde.

Reklama

Doporučované