Hlavní obsah

Luxus, ženy a prázdnota. Fotbalový desperát Řepka se ocitl v temné životní uličce směřující za mříže

Foto: Profimedia.cz

Tomáš Řepka se svou stávající partnerkou Kateřinou Kristelovou.

Reklama

Jméno bývalého fotbalového reprezentanta Tomáše Řepky se přesunulo ze sportovních stránek na bulvárně společenské a odtud pak do černé kroniky a soudniček. Jedna z otázek roku 2019 tedy zní, zda se bývalý reprezentant po řadě špatných odboček na křižovatkách svého života ocitne nakonec za mřížemi, nebo ne.

Článek

Do těsné blízkosti vězení teď Tomáše Řepku poslal Obvodní soud pro Prahu 6, který mu za to, že prodal auto, jež mu nepatřilo, vyměřil 15 měsíců nepodmíněného trestu odnětí svobody.

Jde o trest nepodmíněný, po odvolání obhajoby i obžaloby bude věc projednávat soud znovu v odvolacím řízení. Řepkovi jistě neprospěje, že nejde zdaleka o jeho první protizákonný skutek, kvůli němuž musel do soudní budovy. Podmínku už dostal za řízení v opilosti a nařízené hodiny veřejně prospěšných prací zase kvůli zveřejňování falešných erotických inzerátů, poškozujících jeho bývalou partnerku Vlaďku Erbovou.

Tomáš Řepka by jistě nebyl prvním a ani posledním slavným sportovcem, který by skončil ve vězení. Nabízí se ovšem otázka, proč se do takových obtíží dostal.

Tomáš Řepka dostal 15 měsíců vězení za prodej cizího auta.Video: Hanuš Hanslík

I na fotbalových trávnících platilo, že Řepka byl vždy tak trochu lotr. Nespoutaný živel se vznětlivou povahou, který vykazoval dlouhodobé problémy s uznáváním autority. Což se mu přeneslo i do osobního života, kde se po skončení fotbalové kariéry nechal svými partnerkami vtáhnout do světa celebrit. A ve výsledku nechat svůj život dnes a denně propírat bulvárním tiskem.

Navíc v situaci, kdy se po pravidelných návštěvách heren a hlavně po rozvodových řízeních kdysi nevšední majetek slavného fotbalisty zjevně výrazně ztenčil. Někdejší reprezentant došel na samou hranici životního minima, tlaku věřitelů a nedostatku soudnosti a zdravého rozumu. To všechno byly a jsou ingredience, které Tomáši Řepkovi „zavařily“ natolik, že mu reálně hrozí, že si na nějaký čas půjde od toho všeho odpočinout za mříže.

Z Brumova (nejen) do Toskánska

Chlapec, kterého v Brumově vychovávala jeho matka, prokazoval pronikavý fotbalový talent. V A-týmu tehdy ještě federální reprezentace si zahrál už coby devatenáctiletý. Měl vynikající výskok a úspěšnost v osobních soubojích. Z Baníku Ostrava jej získala Sparta a v jeho 24 letech ho posléze prodala do italského klubu AS Fiorentina.

Něco snad o Řepkově povaze a rozhledu naznačí historka, kterak po první italské výplatě, na které si oproti Spartě samozřejmě výrazně polepšil, blahořečil svým agentům za to, jak mu skvěle pomohli k životnímu štěstí. Sotva však zjistil, kolik berou jeho noví hvězdní spoluhráči typu Argentince Batistuty, řval na stejné agenty, proč mu vyjednali jen takovou almužnu.

Na „nějaký ty galerie“ neměl za tři roky prožité v čarokrásné Florencii podle svých slov čas, ale fotbalovou Serii A tam pravidelně a úspěšně hrál. Tedy, pokud zrovna nebyl v disciplinárním trestu za nějaké to vyloučení. V roce 2002 přestoupil do země fotbalu zaslíbené, do tradičního anglického klubu West Ham United.

Reprezentačními povinnostmi už se nerozptyloval, s národním týmem už se totiž rozžehnal na konci roku 2001, to když spoluhráče svou nedisciplinovaností potopil v barážových zápasech proti Belgii. Lépe řečeno hned v tom prvním v Bruselu, kde se nechal hloupě vyloučit. Belgie i díky tomu dvakrát vyhrála 1:0, načež na MS, jež pořádaly Japonsko s Koreou, jela ona – a českému týmu s Nedvědem, Šmicerem a spol. zbyly jen oči pro pláč.

Ve velké frustraci byl Řepka logicky označen za hlavního viníka neúspěchu. On sám ještě „přiložil pod kotel“, když označil asociačního předsedu Jana Obsta za „takovýho týpka“ a v zásadě mu vyčetl, že v zákulisí nezařídil věci tak, aby byli sudí českým barvám přívětivější.

Tím Řepkova reprezentační kariéra skončila. Nadále působil v Anglii a vůči českému fotbalovému prostředí byl poněkud odtažitý. Sem tam přišlo nějaké to vyloučení nebo zpráva o tom, jak profackoval pikolíka, který mu při parkování odřel ferrari, ale v zásadě klid. Před bouří.

Mr. Blikanec se vrací

V zimě na konci roku 2005 se Řepka zničehonic rozhodl Anglii opustit. Jeho přímočarost mu u fanoušků West Hamu vynesla velkou oblibu, loučili se s ním jako s hrdinou.

Proč ukončil angažmá v Anglii už před vypršením smlouvy, ví jen Řepka. Ve fotbalovém zákulisí se spekulovalo o tom, že se domů předčasně vracel kvůli milence.

I kdyby to byla pomluva, pak přinejmenším o něco později začaly hrát ženy v jeho životě důležitou, devastující úlohu. Hlavní pozornost v té době ale stále ještě poutal na fotbalových trávnících v dresu Sparty.

Hned po prvním utkání, v němž na Letné jeho staronový celek podlehl Liberci, Řepka před novináři pozurážel soupeře. A pak už jel jako neřízená střela.

Jednou po vyloučení div nerozmlátil televizní kameru, jindy hned zkraje utkání hodil protihráči vztekle balon do obličeje, potřetí zase trenérovi soupeře vynadal do kreténů. Nikdo by nespočetl signalizované „fakáče“, pokuty, tresty… Svá opakující se fotbalová selhání popsal Řepka trefným označením „blikanec“.

Vedení Sparty jej dlouho omlouvalo a prezentovalo jej jako nevšedního bojovníka. Až do prosince 2011, kdy trpělivost přetekla a prchlivý bojovník Řepka dostal „padáka“.

Pak už to s ním šlo fotbalově prudce z kopce. Když nastupoval za České Budějovice, začaly se objevovat spekulace o některých jeho mimořádně nepovedených výkonech. Těm sám nasadil korunu později, když v jedné ze svých knih prozradil, že v utkání Českých Budějovic a Liberce schválně zařídil faulem pro hosty penaltu. To proto, že Liberec zrovna bojoval se Spartou o mistrovský titul. A Řepka podle svých slov nechtěl, aby se z něj mohl radovat Daniel Křetínský, majitel Sparty, který ho z Letné vypoklonkoval.

Řepka lvem salonů a spisovatelem

Občas se pak Řepka objevil ještě v nějaké nižší soutěži, každopádně fotbalem přestal vydělávat velké peníze. Předtím v Itálii či Anglii inkasoval v přepočtu desítky milionů korun ročně, ve Spartě pak po návratu dostával zhruba 10 milionů na sezonu. Najednou ale nechodilo na účet (prakticky) nic.

A při velkých výdajích za luxusní vozy, za potěšení ze hry na hracích automatech a život bez záklopky se majetek začal vytrácet. Tuplovaně po rozvodu (a s ním spojeném rozdělování majetku) s dlouholetou manželkou Renátou. Řepka ji opustil kvůli modelce Vlaďce Erbové, v té době se mu odcizily děti Veronika a Tomasso.

Posléze se objevily spekulace, že měl Řepka právě kvůli rozvodovým tahanicím velkou část majetku „ulitou“ v Anglii, ale „dobrý přítel“, jemuž peníze svěřil, už mu je údajně nevrátil.

Každopádně je fakt, že když se začalo smrákat i nad Řepkovým dalším vztahem s Erbovou, s níž má syna Markuse, ocitl se bývalý fotbalista v opravdu vážných ekonomických problémech. I proto, že mu soud vyměřil vysoké alimenty ve prospěch dětí z prvního manželství. Problematická platební morálka v otázce alimentů pak Řepkovi vytvořila první problémy se zákonem.

K tomu přibyly nějaké ty potíže za volantem. A mimořádnou potravu pak bulváru Ŕepka připravil, když prasklo, že podal falešné inzeráty nabízející na telefonním čísle Vlaďky Erbové erotické služby.

To už spojení se slavným Řepkovým jménem dávno nevyužívala tato modelka, ale pro změnu televizní moderátorka Kateřina Kristelová. Zavrženíhodný čin s inzeráty rozbořil pokus vytvořit Řepkovi nový, společensky přijatelnější mediální obraz bývalého hříšníka zcela polepšeného láskyplným vztahem s Kristelovou, prezentovaný v knize „Tomáš Řepka: Děkuju“. Tedy v celkem třetím literárním počinu, který fotbalista spolupodepsal. Do dnešních dní už takové knihy vyšly čtyři, Řepka se jejich prostřednictvím snaží prodat ještě své jméno a vydělat nějaké peníze.

Tomáš Řepka se objevil i v několika reklamách a třeba i v seriálu Vyšehrad. Kupříkladu k filmové kariéře Vinnieho Jonese, bývalého fotbalového raubíře, jenž se stal hvězdou filmů Guye Ritchieho (viz ukázka), má ale Řepkovo tápání stále daleko.

Řepka rozjel vlastní talk-show na jednom bulvárním webu. Pozval si do ní například kontroverzního místopředsedu fotbalové asociace Romana Berbra, muže s minulostí příslušníka Státní bezpečnosti, o něhož se otřela řada korupčních afér. Řepka ho legitimizuje tím, že se spolu baví jako staří braši, které spojuje hloupá nenávist závistivých médií.

Zatímco ale Berbr fakticky řídí sportovní spolek, který jen od státu zinkasuje letos i prostřednictvím svých členů zhruba 900 milionů korun, Řepka chodí po soudech, počítá mince v peněžence a má před sebou reálnou vizi nocování a stravy v nápravně výchovném zařízení.

Životní stezka fotbalového bouřliváka se zaklikatila do temné slepé uličky.

Reklama

Související témata:

Doporučované