Hlavní obsah

Lyžuje se už jen na Ovčárně, leží tady téměř metr sněhu

Foto: Unsplash (ilustrační)

Lyžovat se bude až do konce dubna.

Reklama

Již pouze v lyžařském středisku na Ovčárně si lidé mohou v Jeseníkách v končící sezoně zalyžovat na sjezdovkách i v běžeckých stopách.

Článek

Nelyžuje se již ani v nejvyšších českých horách. Zavřeno mají v Krkonoších ve Špindlerově Mlýně, sezonu ukončili také v Rokytnici nad Jizerou nebo v Harrachově. Běžkaři ještě nacházejí poslední několikakilometrové ostrůvky sněhu na Jizerskohorské magistrále.

V Jeseníkách se ještě v pondělí lyžovalo i na Červenohorském sedle, i tam se však se sezonou již definitivně rozloučili. V nejvýše položeném tuzemském lyžařském areálu na Ovčárně chtějí lyžovat do konce dubna. Podmínky jsou výborné především ráno. V nejvyšších polohách hor nyní leží zhruba 80 centimetrů sněhu a platí první stupeň lavinového nebezpečí.

„Lyžování v Jeseníkách už je pouze na Ovčárně, ve středisku leží kolem 75 centimetrů sněhu, upozorňuji však, že hřebeny jsou již vytáté. V provozu na Ovčárně je vlek A, B a C. Lyžovat se bude i o víkendu,“ řekl dispečer jesenické horské služby Martin Chalupa. Podmínky jsou podle něj výborné především ráno. „Teploty padají během noci pod bod mrazu. Znamená to, že sníh je ráno pěkně přemrzlý, je to pěkné lyžování. Během dne to již samozřejmě rozbředne a sníh je měkký,“ doplnil Chalupa.

Podle horské služby je návštěvnost na horách nyní střední, do nejvyšších partiích hor kromě sjezdových lyžařů či turistů míří i běžkaři. „K dispozici však mají již jen trasu z Ovčárny na Švýcárnu a na Praděd, opatrnost je však namístě,“ doplnil Chalupa.

Reklama

Doporučované