Hlavní obsah

Má 17 exekucí a adresu v ruině. Muž, na kterého vsadil zapadlý kout Česka

Michal Artim při natáčení investigativní série Ve stínu Malé Prahy s reportéry Seznam Zpráv.

Reklama

Podnikateli ze Slovenska Michalu Artimovi v Hrčavě umetá cestu k jeho podnikatelským plánům starosta a podnikatel v jedné osobě. Nová zjištění Seznam Zpráv navazují na investigativní sérii Ve stínu Malé Prahy.

Článek

„Přišel jsem okysličit tento kraj. Zviditelním Hrčavu ve světě, v celém Česku, v celém Polsku, v celém Slovensku,“ líčil loni na podzim před kamerami Seznam Zpráv své velkolepé plány na rozvoj turistického centra na Hrčavě Michal Artim. Podnikatel, který se stal jednou z klíčových postav dění na Hrčavě poté, co obec po komunálních volbách v roce 2018 ovládla skupina podnikatelů odjinud pod značkou ANO, bude líp.

Na Slovensku dluží přes milion

Vinou pasivity místních obyvatel to byla jediná kandidátka, která zde vznikla, a proto Marek Sikora, jeho otec Rostislav a pár jejich zaměstnanců získali stoprocentní vládu nad obcí na hranici tří státu – Česka, Slovenska a Polska. Situaci na Hrčavě se věnovala čtyřdílná série Ve stínu Malé Prahy.

Jak zjistily Seznam Zprávy z veřejných rejstříků v České republice a na Slovensku, Michal Artim je dlužník, po kterém jdou exekutoři z obou států. V České republice je proti němu vedeno jedno exekuční řízení v minimální hodnotě 20 989 korun (v částce nejsou započítané úroky), na Slovensku je to o poznání divočejší příběh: Slovenská komora exekutorů vede proti Artimovi 16 aktivních exekučních řízení, vymáhaná částka se tam pohybuje kolem 40 197 eur (v přepočtu přes jeden milion korun).

Počátky některých exekucí sahají podle slovenského rejstříku až do roku 1999. Je tedy reálné, že za tu dobu se mohl skutečný dluh i zdvojnásobit.

Starosta: Super, že nás chce podpořit

Artim tedy s největší pravděpodobností nemůže mít žádný majetek ani bankovní účet, protože by na vše mohly být okamžitě uvaleny exekuce. Jeho finanční situace také vysvětluje i jeho deklarovaný trvalý pobyt na Hrčavě v rozpadlém domě v lese, který patří starostovi Marku Sikorovi.

„Ano, to je můj dům. Poskytl jsem ho panu Artimovi, protože říkal, že chce podpořit obec v rámci daní. Tak jsem si říkal: Super, jestli chceš podpořit obec, nahlásit trvalý pobyt není problém. Podstatné je, že tady chce pan Artim vyvíjet své aktivity,“ říkal v rozhovoru pro Seznam Zprávy starosta Sikora.

Artimovo dosavadní podnikání končilo v exekucích, i pokud jde o firmy, ve kterých dosud působil.

Například společnost MCI Group, kde je předsedou představenstva, má šest exekučních řízení na Slovensku v minimální hodnotě 8 509 eur (v přepočtu přes 210 tisíc korun, jde zejména o dluhy u finančního ředitelství Slovenské republiky či sociální pojišťovny).

Další firma Cassovia Dominant z Košic, kde je Michal Artim odpovědným zástupcem, má deset exekučních řízení na Slovensku v minimální hodnotě 29 915 eur (přes 740 tisíc korun).

Michal Artim na dotazy ohledně svých exekucí zatím nereagoval. Telefon nezvedal, bez odpovědi zůstala i SMS se zaslanými dotazy.

Stejně tak zatím bez reakce zůstávají otázky na starostu a Artimova známého Marka Sikoru, který ve své lesní ruině „ubytoval“ nejen Artima a člena svého zastupitelstva Vojtěcha Bělovského, ale – jak nyní zjistily Seznam Zprávy – také další tři lidi, kteří jsou rovněž zatíženi dluhy a skončili v insolvenčním řízení (jejich jména nezveřejňujeme, žádná souvislost s děním na Hrčavě se zatím neprokázala).

Nájemné od obce: 100 korun měsíčně

Ale zpět k Michalu Artimovi.

Artim se začal na Hrčavě objevovat v polovině loňského roku. Nejdříve si jej nahlásil k trvalému pobytu do „lesa“ starosta Sikora. Koncem června 2019 obec vyhlásila výběrové řízení na nájemce budovy bývalé dřevěné školy a školky, budovy s bohatou historií a hodnotou odhadovanou na zhruba pět milionů korun. Budova nese adresu Hrčava č. p. 10.

V polovině srpna 2019 vznikla firma Hrčavské muzeum (dříve se jmenovala Deluxe Property Office) a s vědomím obce zapsala své sídlo právě na adrese Hrčava č. p. 10, tedy v budově školy a školky, o které se soutěžilo.

Teprve 30. srpna byla soutěž uzavřena s tím, že se do ní kromě Hrčavského muzea nikdo nepřihlásil, a vítězi byla budova pronajata za 100 korun na měsíc.

A teď data o firmě Hrčavské muzeum:

Vlastníkem této společnosti je slovenská firma Manageri s.r.o. V té je veden Michal Artim jako statutární orgán – jednatel. Firmu Manageri s.r.o. vlastní z 85 procent společnost Gold Agent (ta patří Janu Kohoutkovi), z 15 procent pak Aleš Kohoutek.

Opět se na scéně objevují dluhy.

Firma Manageri aktuálně dluží Finančnímu ředitelství Slovenské republiky 1 296 eur (tedy přes 32 tisíc korun).

Hrčavské muzeum = firma s dalším dlužníkem

Podnikatel Aleš Kohoutek, který je prokuristou firmy Gold Agent a z patnácti procent vlastní firmu Manageri, má aktuálně v České republice deset exekučních řízení v minimální částce 19 498 771 korun.

Zajímavá je i podnikatelská minulost tohoto muže. Byl odsouzený za úvěrový podvod, sehrál dokonce i klíčovou roli v jedné kauze Radovana Krejčíře. V nedávné minulosti začal lidem nabízet investice do kryptoměn, před kterými varovala i Česká národní banka. Tento případ v listopadu popsal server Aktuálně.cz.

Dění na Hrčavě se po investigativní sérii Ve stínu Malé Prahy stane předmětem policejního vyšetřování. Analytici Pirátské strany předali vrchní státní zástupkyni Lence Bradáčové trestní oznámení, v němž vyšli z informací Seznam Zpráv. Ty se vedle starostova střetu zájmů a pronájmu obecního majetku Michalu Artimovi týkají podezření, že starosta Marek Sikora a jeho otec Rostislav ve svých firmách Hrčávka a Ignis Forst zneužívají státní dotace na zaměstnávání osob se zdravotním postižením.

V reportáži zaznělo svědectví několika lidí, kteří popsali, že jim Sikorovi platili dotacemi například za dodané zboží, nikoliv za práci odvedenou ve firmě, nebo že přímo museli Sikorovým vracet část peněz.

Reklama

Související témata:

Doporučované