Hlavní obsah

Má být manželství i pro homosexuály? Na půdě Sněmovny probíhá legální boj proti rodině, řekla poslankyně Jarošová

Poslanci řeší svatby homosexuálů.Video: PSP ČR, Seznam Zprávy

 

Reklama

Úvodní diskuzi o obou poslaneckých předlohách dolní komora nedokončila v polovině listopadu.

Článek

Poslanci se po čtyřměsíční pauze opět střetli kvůli tomu, zda uzákonit manželství stejnopohlavních párů. Spor by podle exministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) mohly vyřešit úpravy, které by posílily práva registrovaných partnerů. Například v otázce společného jmění nebo vztahu k vychovávanému dítěti.

„Je připraven návrh novely, který práva vyrovnává. Jsme připraveni i na tu variantu vytáhnout to ze šuplíku,“ uvedla poslankyně v debatě o tom, zda v ústavním pořádku zakotvit manželství jako svazku muže a ženy, nebo umožnit manželství gayům a lesbám.

Manželství i pro homosexuály navrhlo novelou občanského zákoníku 46 poslanců ze šesti sněmovních klubů, konkrétně ANO, Pirátů, KSČM, ČSSD, TOP 09 a STAN. Pod návrh na ústavní ochranu tradičního manželství se podepsalo 37 poslanců z KDU-ČSL, ANO, ODS, ČSSD, TOP 09 a STAN. Lidovec Marek Výborný připomněl, že petici na podporu tohoto návrhu podepsalo přes 103 tisíc lidí. Konkurenční novelu podpořilo jinou peticí zhruba 90 tisíc lidí.

Představitelé obou táborů se zaštiťovali potřebou hájit hodnoty. Zastánci manželství pro všechny zdůrazňovali svobodu a rovnost. „Nevedeme debatu o právech menšin. Vedeme debatu o hodnotách. Odmítáme relativizaci hodnoty manželství a představu, že by mohlo být svazkem kohokoli,“ řekl Výborný.

Podívejte se na vyjádření předsedy Pirátů Ivana Bartoše.

Ivan Bartoš (Piráti) o uzákonění manželství stejnopohlavních párů.Video: Seznam Zprávy

„Hodnoty tradiční rodiny musíme zachovat v naší zemi i pro příští generace. Jsme pro zachování současného právního vymezení manželství jako právní a společenské instituce, která tvoří legislativní základ rodiny a uzavírají ho mezi sebou muž a žena, již znají navzájem svůj zdravotní stav,“ řekl poslanec Radek Rozvoral, který při rozpravě reprezentoval názor hnutí SPD. Dodal také, že hnutí nemá nic proti sexuální orientaci každého z nás a respektuje i festival Prague Pride.

„Na půdě Sněmovny probíhá legální boj proti rodině. Podrývá se instituce rodiny jako takové, a to snahou o legalizaci stejnopohlavních manželství,“ řekla poslankyně Monika Jarošová za SPD. Uvedla také, že homosexuální páry nejsou schopny naplňovat poslání rodiny. „Když se něco jmenuje manželství, tak to není určené pro muže a muže nebo ženu a ženu, mateřská škola také není určena pro důchodce a fotbalové hřiště pro hokejisty,“ uvedla poslankyně. Poslankyně Karla Šlechtová (ANO) označila projev Moniky Jarošové za „svazácký“.

„Jsem katolička, vdaná a neplánuji to rozhodně změnit, a přesto jsem pro to, aby se manželi mohly stát i stejnopohlavní páry,“ prohlásila Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Podle svých slov dříve byla proti takové změně, na základě dlouhodobé debaty ale změnila názor. Při rozpravě také vyzvala své kolegy, aby se při svých vyjádřeních drželi tématu a nepolemizovali o „kolonkách ve formulářích“ nebo „panáčcích na semaforech“.

Milan Feranec (ANO) podle svých slov nebude hlasovat ani pro jeden z návrhů. Zákon na ochranu manželství je podle něj zbytečný, rodinu a manželské svazky „nikdo zvenku neohrožuje“. Zákon o manželství pro všechny podle něj neřeší zásadní otázky jako společné jmění, osvojení dětí nebo přístup k informacím o zdravotním stavu partnera.

„Manželství není pro každého, ale každý by měl mít tu volbu, zda manželství chce uzavřít nebo ne,“ hájil pak možné uzákonění poslanec Jan Řehounek (ANO).

Jaroslav Foldyna (ČSSD) řekl, že Sněmovna projednává věci, které jsou naprosto proti biologii a přírodě. „My jenom mluvíme o tom, na čem je 2000 let postavená společnost a na to si nedáme sáhnout,“ vyjádřil se Foldyna.

Změnu institutu manželství kritizoval také Jiří Kobza za hnutí SPD. „Jsem konzervativní pracující heterosexuál, který se stará o svou rodinu a leží mu na srdci budoucnost jeho dětí,“ řekl Kobza, který označil degradaci institutu manželství na svazky stejnopohlavních párů za zneuctění odkazu našich rodičů.

Novela občanského zákoníku předpokládá, že homosexuálové by měli v manželství stejná práva a povinnosti, jako mají v manželství žena a muž. Registrované partnerství, do něhož mohou homosexuálové vstupovat nyní, by jako institut zaniklo. Konkurenční ústavní zákon má doplnit ochranu rodiny o ochranu jednoho ze základních stavebních prvků úplné rodiny, za který je pokládáno manželství muže a ženy.

Na dnešním programu, který se ale ještě může měnit, je také poslanecká novela o zemědělství. Předpokládá, že agenda spojená s vyřizováním národních dotací tuzemským zemědělcům přejde od příštího roku z Ministerstva zemědělství plně na Státní zemědělský intervenční fond.

Reklama

Související témata:

Doporučované