Hlavní obsah

„Má tendenci lhát a zavírat nevinné.“ Vyznamenaná Vitásková ostře proti šéfovi státních žalobců

Výzva s Alenou Vitáskovou: O vyznamenání od prezidenta, kritice státních zástupců i temné budoucnosti bez jaderné energie.Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Když nedostavíme jaderné elektrárny, do 25 let budeme závislí na dovozu elektřiny, varuje bývalá šéfka ERÚ Alena Vitásková.

Článek

To zas bude trestních oznámení, povzdechla si na konci rozhovoru pro Seznam bývalá šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková. Za boj proti ekonomické kriminalitě, jmenovitě proti „solárním baronům“, ji prezident Miloš Zeman odměnil vyznamenáním za zásluhy o stát.

Nefunkční justice a mocné vlivové skupiny toužící po miliardách z veřejných peněz jsou podle zkušené manažerky tím nejhorším, čemu česká společnost čelí.

„Nevidím to příliš černě. Vidím to realisticky a nebojím se o tom mluvit,“ odráží Vitásková ve Výzvě dotazy, zda není příliš paranoidní, když už léta tvrdí „jdou po mně“.

Sama byla kvůli solárům souzena v případu udělených licencí pro dvě elektrárny z impéria miliardáře Zdeňka Zemka. Původní verdikt ji poslal na 8,5 roku do vězení. Aktuálně platí pravomocný rozsudek, jímž byla obvinění zproštěna.

Není za pocitem, že po ní jdou lobbisté, jen tvrdošíjnost a neschopnost hledat kompromis? „Kompromis nesmí být podraz. Já jsem schopná hledat kompromisní řešení. Ale ne na úkor spotřebitelů, které ohrožuje energetická chudoba,“ tvrdí Vitásková.

Proč některé vysoce postavené lidi z justice označuje za vrahy v taláru, jak zní podtitul jedné z jejích knih o „solárních baronech“? O co opírá tvrdou kritiku nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana? Podporuje myšlenku Andreje Babiše, abychom se znovu přiklonili k solárním zdrojům, jen za jiných podmínek? A proč už je pomalu pozdě rozhodovat o dostavbě jádra?

Podívejte se v rozhovoru s Alenou Vitáskovou nahoře ve videu.

Reklama

Doporučované