Hlavní obsah

„Má žena je Japonka. Má žena je Číňanka!“ Přeřeknutí britského ministra zahraničí rezonuje světovými médii

Huntův pekingský přeřek ovládl titulky zahraničních médií.Video: Eliška Kolomazníková, AP, Reuters

 

Reklama

Čerstvě jmenovaný britský ministr zahraničí Jeremy Hunt navštívil Peking, aby se zástupci Číny prodiskutoval vzájemné pobrexitové vztahy. Huntovy diplomatické schopnosti ale zastínil nešťastný přeřek.

Článek

Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt, který v červenci ve funkci nahradil Borise Johnsona, se dostal do titulků médií po celém světě. Na oficiální návštěvě v Pekingu, kde jednal se svými čínskými protějšky, si spletl národnost své manželky.

„Má žena je Japonka. Má žena je Číňanka!“ vyklouzlo Huntovi při jednání ve společnosti překladatelů, asistentů i kamer. Vzápětí doplnil, že jde o strašnou chybu. „V Japonštině jsme mluvili na státním banketu,“ snažil se hned nato vysvětlit, proč mu Japonsko utkvělo v mysli.

Hunt chtěl informací, že jeho žena je Číňanka a že má tudíž v Číně polovinu příbuzných, oslnit čínského ministra zahraničí. Wang I sice na Huntovo přeřeknutí reagoval pobaveně, podle zahraničních médií se ale britský ministr nemohl splést hůř.

Vcelku banálním omylem totiž zavadil hned o několik problematických otázek. Čína má s Japonskem napjaté vztahy, které mimo jiné zahrnují spor o území ve Východočínském moři.

Server BBC upozorňuje, že dalším nešvarem, kterého se Hunt nechtěně dotkl, je i hromadná stereotypizace národností pocházejících z východní Asie. Všude po světě, včetně Česka, koluje vtip „všichni Asiaté vypadají stejně“ a některé příslušníky asijské rasy to pohoršuje.

Jak navíc BBC upozorňuje, Hunt není prvním, kdo se na Čínu snažil zapůsobit vtíravou rétorikou – zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg i francouzský prezident Emmanuel Macron se svá publika snažili ohromit čínštinou. Nevysloužili si ale jednoznačně kladné ohlasy.

Británie s Čínou jedná v rámci příprav na brexit. Na tiskové konferenci po setkání se svými čínskými protějšky britský ministr zahraničí uvedl, že Čína navrhla Británii zahájit rozhovory o pobrexitové dohodě o volném obchodu.

Že vztahy s Británií zůstanou po brexitu beze změny, ujistil britskou premiérku Theresu Mayovou už v lednu čínský premiér Li Kche-čchiang. Číňané i Britové označují poslední léta za „zlaté období“ vzájemných vztahů. Vyvrcholilo v roce 2015 příjezdem čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na státní návštěvu Británie, při níž ho s velkou pompou přijala britská královna Alžběta II.

Reklama

Doporučované