Hlavní obsah

Macron našel cestu, jak naočkovat Francii. Zájem o očkování tam trhá rekordy

Foto: Profimedia.cz

Záběr z očkování v Paříži, hlavním městě Francie.

Reklama

Francouzský prezident v pondělí oznámil zpřísnění podmínek, které pro neočkované osoby v zemi znamenají omezený přístup do restaurací nebo nákupních center. Stovky tisíc Francouzů v reakci na to vzaly registraci k očkování útokem.

Článek

„Prolomili jsme všechny rekordy od zahájení očkovací kampaně a pokračovalo to i v noci až do dnešního rána,“ cituje britský list The Guardian úterní slova Stanislase Niox-Chateaua, šéfa francouzského webu Doctolib, přes který se lidé ve Francii k očkování hlásí.

Francouzský prezident Emanuel Macron totiž v pondělí varoval před zpřísněním koronavirových opatření, jehož následky pocítí zejména ti, kteří proces vakcinace nepodstoupí. Na očkování se následně objednal téměř milion Francouzů, za jedinou minutu přibylo dokonce více než 20 tisíc registrací. Velká část nově registrovaných byla mladší 35 let.

Očkování by mělo být vstupenkou do divadla, kina, na festival, do restaurace, baru nebo i nákupního centra. Omezení se navíc vztáhne i na cesty vlakem v případě delší cesty nebo na přepravu letadlem. Existuje ale řešení, kdy vakcinace není potřeba, a to prokázáním bezinfekčnosti negativním testem.

To má ovšem háček, jelikož země v září plánuje ukončit možnost bezplatných testů, a to právě kvůli „podpoře očkování“. Jako povinné však Macron očkování veřejnosti v zemi stále neoznačuje, to se zatím nově týká pouze zdravotníků, pracovníků v domovech důchodců a dalších pracovníků se zranitelnými osobami. Podobně se rozhodly už i další země, například Velká Británie.

„Chceme se za každou cenu vyhnout lockdownu,“ cituje agentura AFP francouzského ministra zdravotnictví Oliviera Vérana, který na sociálních sítích čelí kritice za to, že vláda má nutit lidi k očkování proti jejich vůli. Podle ministra ale nejde o vydírání, průkaz s očkováním či negativním testem má prý život zjednodušit.

K přehodnocení strategie mělo francouzskou vládu přimět zpomalení očkování a nárůst denních bilancí nakažených, za kterými stojí zejména koronavirová mutace delta. V polovině dubna země podle agentury Reuters evidovala 42 tisíc nově nakažených za den, na konci června jich však úřady hlásily méně než 2 000. Průměrný počet nových infekcí se ale opět postupně zvyšuje a Francie se dostává k hranici 4 tisíc.

Co se týče očkování, ve Francii již podle webu Our World in Data obě dávky vakcíny obdrželo přibližně 36 % lidí, tedy více než 24 milionů osob. Alespoň jednu dávku pak v zemi s více než 67 miliony lidí obdrželo přes 35 milionů jedinců. Jak upozorňují některá média, Francie dlouhodobě v průzkumech vycházela jako jedna ze zemí, kde je v Evropě skepticismus vůči očkování vůbec nejvyšší.

Plán na neproplácení preventivních testů nyní rezonuje i českou společností poté, co ho v pondělí po jednání vlády oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Vejít v platnost by měl nejspíše od 1. září, kromě jiných ho ale kritizuje i opozice. Podle poslance za TOP 09 Vlastimila Válka není možné, aby stát na jedné straně testy vyžadoval a na druhé je neproplácel.

Ve Francii zase například majitelé kin a restaurací plán vlády uvítali, zmínili ale pochybnosti o tom, jak budou opatření fungovat v praxi. Marc-Olivier Sebbag z Francouzského sdružení vlastníků kin například uvedl, že členové svazu danou myšlenku podpořili, ale zdaleka jim není jasné, jak bude vše organizováno a zda bude nutné například kontrolovat pravost zákazníky předkládaných průkazů.

Reklama

Doporučované