Hlavní obsah

Macron vykročil ve stopách de Gaulla. Po prvním kole může slavit

Ve Francii propukla „macronmánie". Definitivně se ale rozhodne až o víkenduVideo: AP

 

Reklama

Po prvním kole francouzských parlamentních voleb získalo hnutí prezidenta Macrona přes 32 procent hlasů. Ty by mu podle předpokladů mohly zajistit až 455 poslaneckých křesel, tedy většinu.

Článek

Podle francouzského tisku prezident Emmanuel Macron rozhodl hru už v prvním kole parlamentních voleb. Politické uskupení, které ještě před dvěma lety neexistovalo, se chystá ukořistit většinu v Národním shromáždění. Se 32,32 procenty hlasů a předpovědí zisku 400 až 455 z celkového počtu 577 poslaneckých křesel by mohla prezidentova strana získat veškerou moc. Podle agentury Reuters by tak měla Macronova vláda dosáhnout nejsilnějšího mandátu od roku 1968, kdy volebního vítězství dosáhl Svaz na obranu republiky (UDR) tehdejšího prezidenta Charlese de Gaulla.

Novému francouzskému prezidentovi by silná pozice v parlamentu pomohla při prosazování zamýšlených a slibovaných reforem.

Nízká volební účast nafukuje většinu

Zároveň je třeba brát ohled na to, že volební neúčast byla rekordní. Podle francouzských médií je v rozporu se závěrem, že voliči plně akceptovali Macronův projekt. „Ani 24 procent z prvního kola prezidentských voleb, ani padesátiprocentní nedělní nepřítomnost nesmí vytvářet iluzi, že Francie přestoupila na macronmánii," píše list L’Opinion. Ekonomický list Les Echos varoval, že Macronovi hrozí, že ve sněmovně získá uměle nafouklou většinu, kterou může být komplikované si zachovat.

Hnutí centristického francouzského prezidenta Emmanuela Macrona Republika v pohybu (REM) zvítězilo v nedělním prvním kole parlamentních voleb se ziskem 28,21 procenta hlasů a společně se spojenci z centristické formace MoDem dosáhlo 32,32 procenta. Vyplývá to z konečných výsledků.

Rozhodovat se ale bude až za týden. Druhé kolo francouzských parlamentních voleb proběhne příští víkend. Postupují do něj strany, které v prvním kole získaly nejméně 12,5 procenta hlasů, tedy Republika v pohybu s 27 procenty, konzervativní Republikánská strana s 16 procenty a Národní fronta, jež získala 14 procent.

Reklama

Související témata:

Doporučované