Hlavní obsah

Macronova strana stáhla podporu kandidátce, která měla na plakátech šátek

Foto: ČTK/Panoramic/Federico Pestellini, ČTK

Emmanuel Macron.

Reklama

Na plakátu k červnovým volbám je Sara Zemmahiová vyfocena s bílým hidžábem.

Článek

Strana francouzského prezidenta Emmanuela Macrona stáhla podporu kandidátce, která se na plakát pro místní volby nechala vyfotit s šátkem na hlavě. Pokračuje tak celostátní debata o nošení muslimských šátků, která by podle agentury AP mohla sehrát významnou roli při prezidentských volbách v příštím roce.

„Upřímně mě to rozhodnutí zabolelo,“ komentoval Mahfoud Benali, vedoucí kandidátky v jedné ze čtvrtí jihofrancouzského města Montpelier, rozhodnutí Macronovy strany Republika v pohybu (REM) stáhnout podporu jedné z kandidátek na soupisce Saře Zemmahiové.

Na plakátu k červnovým volbám je Zemmahiová vyfocena s bílým hidžábem. Ačkoliv Francie zakazuje nošení šátků na školách, jinde ve veřejném prostoru či v předvolební kampani se mohou nosit bez omezení.

Předseda REM Stanislas Guerini přesto v úterním rozhovoru poskytnutém rádiu RTL uvedl, že strana Zemmahiovou nepodpoří. „Myslíme si, že ostentativní náboženské symboly nemají na plakátech místo, ať už jde o jakékoliv náboženství,“ řekl Guerini.

Plakát se čtyřmi uchazeči do zastupitelstva nese slogan „Rozdílní, ale jednotní pro vás“. Vespod je umístěn nápis, že jde o kandidáty „prezidentské většiny“.

Rozhodnutí, které kritizovali i někteří členové Macronovy strany, podle AP zvýrazňuje rozpolcenost Francie ohledně nošení šátků či sekularismu a rovněž předznamenává, jakou úlohu by toto téma mohlo sehrát při prezidentských volbách v příštím roce.

Očekává se, že Macron bude v roce 2022 usilovat o znovuzvolení, přičemž průzkumy naznačují, že o prezidentský úřad by se ve druhém kole mohl stejně jako v roce 2017 utkat s krajně pravicovou političkou Marine Le Penovou.

Byl to tweet Jordana Bardelly, druhého nejvyššího představitele strany Le Penové Národní sdružení (RN), který kauzu rozpoutal. „Toto je boj proti separatismu,“ napsal v ironické narážce na Macronovo předsevzetí potírat ve Francii politický islám a extremismus. V dalším tweetu uvedl, že muslimský šátek je „v rozporu s našimi hodnotami“ a že RN „je na veřejnosti zakáže“.

Reklama

Doporučované