Hlavní obsah

Madagaskar marně bojuje se suchem. Hlad vyhání děti ze škol hledat jídlo

 

Reklama

Už tři roky v jižní části Madagaskaru marně bojují se suchem, letos situaci ještě zhoršil jev El Niňo.

Článek

Na jihu Madagaskaru hrozí více než polovině lidí hladomor. Tříletý boj se suchem na ostrově způsobuje nedostatek potravin. Letos je situace nejhorší. Může za to jev El Niňo - tzv. teplá fáze, ve které je teplota oceánu a následně vzduchu vyšší než obvykle. To znemožňuje zemědělskou produkci.

Zásoby jídla z poslední sklizně došly už v srpnu a další sklizeň je naplánovaná nejdříve na březen. Ceny potravin se proto ve srovnání s loňskem zdvojnásobily. Přibližně 90 % madagaskarské populace žije v chudobě. Většině domácností tak nezbývá nic jiného než se živit ovocem, které si samy nasbírají. Spousta obyvatel Madagaskaru začala dokonce žebrat či prodávat své pozemky, aby přežila tuto zoufalou situaci.

Madagaskar patří do desítky zemí s nejvyšší mírou podvyživenosti na světě. Téměř polovina dětí je zde podvyživená, což také brání jejich růstu. Ocitají se tak v začarovaném kruhu chudoby. Spousta dětí opouští školu během této krize, aby mohly jít pracovat a sehnat vodu a potravu pro sebe a své rodiny. Podle Světové banky se jedná o každé čtvrté dítě ve věku od pěti do sedmnácti let, které jde do práce. Občas posílají rodiny své děti, ve většině případů dcery jako služky, do jiných bohatších rodin, které jim za to slíbí vzdělání. Děti, co se do bohatých rodin nedostanou, často vykonávají práce, které ohrožují jejich zdraví. Zároveň jsou vystaveny riziku psychického týrání či sexuálního obtěžování.

Podle ministerstva zdravotnictví se probém podvyživených dětí týka všech oblastí včetně těch bohatších a zamezení podvyživenosti se považuje nyní za hlavní prioritu.

Této situace jsou si vědomy i světové organizace. Do boje s hrozícím hladomorem se zapojil Světový potravinový program (WFP) pod záštitou OSN, jehož náplní je zejména rychlá potravinová pomoc během války či živelních katastrof.

Regionální ředitel WFP Chris Nikoi byl šokován tím, co viděl na jihu Madagaskaru začátkem měsíce. „Musíme jednat společně, abychom zachránili životy," řekl ve svém prohlášení. Cílem programu je poskytnout ostrovu školní obědy, zabraňovat akutní podvýživě a pomoct farmářům zlepšit kvalitu úrody. Do konce tohoto roku plánuje pomoct 380 000 lidem.

Reklama

Související témata:

Doporučované