Hlavní obsah

Madrid oficiálně přebírá funkce katalánské vlády a policie

Kromě katalánského premiéra jsou zbaveni funkcí i všichni členové tamní vládyVideo: Ruptly

 

Reklama

Po pátečním vyhlášení katalánské nezávislosti zbavil předseda španělské vlády Mariano Rajoy funkce katalánského premiéra Carlese Puigdemonta. Většinu jeho kompetencí bude fakticky vykonávat místopředsedkyně španělské vlády Soraya Sáenzová.

Článek

Předseda španělské vlády Mariano Rajoy v sobotu oficiálně převzal úřad katalánského premiéra Carlese Puigdemonta. Stalo se tak poté, co v úředním věstníku bylo v noci na sobotu zveřejněno páteční rozhodnutí o odvolání katalánské vlády a rozpuštění regionálního parlamentu, informují španělská média.

Oficiálně jsou tímto zbaveni funkcí i další katalánští činitelé. Týká se to nejen členů vlády, ale zejména představitelů policie v čele s jejím šéfem Josepem Lluísem Traperem.

Tato opatření následují poté, co katalánský parlament v pátek schválil rezoluci o vytvoření samostatné Katalánské republiky a co krátce nato odhlasoval senát (horní komora španělského parlamentu), že Madrid může omezit autonomii Katalánska. Španělský premiér Mariano Rajoy následně oznámil rozpuštění katalánského regionálního parlamentu; nové volby se v regionu mají konat 21. prosince.

Většinu kompetencí předsedy a místopředsedy katalánské vlády nyní z rozhodnutí Rajoye převezme místopředsedkyně španělské vlády Soraya Sáenzová. Ta si vytvoří tým státních tajemníků, kteří budou pověřeni řízením jednotlivých regionálních vládních úřadů.

Zpráva zveřejněná ve věstníku rovněž obsahuje detaily týkající se předčasných voleb v Katalánsku. Předvolební kampaň, která potrvá 15 dnů, začne 5. prosince.

Katalánsko vs. Československo.

Puigdemont vyzývá k vytrvalosti

Sesazený katalánský premiér Carles Puigdemont v předtočeném projevu, který v sobotu odpoledne odvysílala katalánská televize, vyzval k vytrvalosti ve snaze o nezávislost Katalánska. V asi tříminutovém vystoupení žádal Katalánce o „demokratické odmítnutí” omezení autonomie, jejich odpověď má být podle Puigdemonta nenásilná, ale vytrvalá. Šlo o jeho první veřejný projev od pátečního hlasování katalánského parlamentu o rezoluci o nezávislosti tohoto autonomního regionu.

Podle katalánského deníku La Vanguardia Puigdemont neuznal své sesazení Madridem, ale nevyjádřil se konkrétně, zda se bude bránit u soudu. „Budeme pokračovat v plnění svých demokratických mandátů a zároveň se snažit o maximální stabilitu a klid,” řekl také Puigdemont.

„Nemáme ani nechceme důvod k násilí,” uvedl Puigdemont, který měl při proslovu vedle sebe vlajku Katalánska a Evropské unie. V projevu, který byl podle místních médií natočen v sobotu dopoledne v Gironě (španělsky Geroně), hájil páteční rozhodnutí parlamentu. „Katalánský parlament splnil to, co si občané odhlasovali ve volbách 27. září (2015),” uvedl s odkazem na katalánské regionální parlamentní volby, v nichž vyhráli separatisté.

Reklama

Doporučované