Hlavní obsah

Maduro chce novou ústavu, opozice tvrdí, že jen maskuje státní převrat

Napětí ve Venezuele roste. Prezident podepsal dekret o svolání ústavodárného shromáždění.Video: Barbora Kalátová

 

Reklama

Nicolás Maduro podepsal dekret o svolání ústavodárného shromáždění. Podle opozice tak chce zamaskovat probíhající státní převrat.

Článek

Venezuelský prezident Nicolás Maduro se rozhodl svolat ústavodárné shromáždění. Chce tak nejen změnit ústavu, ale především předejít občanské válce, jak tvrdí.

Opozice však prezidenta podezírá, že chystá obrovský podvod. Tvrdí, že Maduro si chce upevnit vlastní moc na úkor demokratického zřízení.

Proti Madurově vládě už týdny protestují tisíce lidí v ulicích venezuelských měst. Opozice je vyzývá, aby v demonstracích nepřestávaly.

Video: Protivládní protesty probíhají několik týdnů. Jen v noci z 20. na 21. dubna přišlo o život osm lidí.

Video: Kamila Bejlková

Rozhodovat budou „pracující"

Maduro neupřesnil, jakým způsobem bude shromáždění vytvořeno nebo kdy by se mohlo sejít. Rozhodovat ale podle něho budou především pracující, nikoli politické strany.

Na prvomájové manifestaci hovořil prezident o tom, že z 500 členů shromáždění má téměř polovinu volit přímo dělnická třída. Zbytek má být zvolen podle územního principu.

Chce skutečně porazit fašistický převrat?

„Nechci občanskou válku," řekl na manifestaci Maduro. „Svolávám skutečnou ústavní moc, abychom dosáhli míru, který republika potřebuje, a porazili fašistický převrat a aby lid dosáhl klidu, harmonie a opravdového národního dialogu," dodal a vybídl své přívržence chystat se na „veliké vítězství".

Madurovi odpůrci však považují jeho důvody za pouhou zástěrku. Vůdce opozice Henrique Capriles vyzval národ, aby vyšel do ulic a zabránil „diktátorovi Madurovi spáchat ústavní podvod".

„Maduro chystá podfuk, aby se vyhnul všeobecným, přímým a tajným volbám, zatímco od lidí v ulicích požaduje respektovat ústavu. Maduro nesvolává ústavodárné shromáždění, o kterém pojednává ústava, ale maskuje probíhající státní převrat proti demokracii," prohlásil předseda zákonodárců Julio Borges. Právě národní shromáždění s prezidentovou politikou nesouhlasí. Zasedají v něm převážně zástupci opozice.

30 mrtvých a 1 600 zatčených

Politický neklid v zemi vyvolal rozsáhlé demonstrace, trvají už několik týdnů.

Nepokoje začaly poté, co se nejvyšší soud na konci března rozhodl převzít pravomoci národního shromáždění. Soud posléze verdikt pod tlakem veřejnosti zrušil, protesty neustaly. Od počátku dubna si střety s policií vyžádaly skoro třicet mrtvých a zhruba 400 zraněných. Asi 1 600 lidí bylo zatčeno. Z násilí opozice obviňuje Madurovy ozbrojené stoupence.

Současné nepokoje ve Venezuele jsou nejhorší od roku 2014. Tehdy při několikaměsíčních protestech proti Madurovi přišlo o život 43 lidí. Ústavodárné shromáždění v roce 1999 úspěšně použil Madurův předchůdce Hugo Chávez. Jeho přívrženci shromáždění skutečně ovládli, byli však zvoleni v celostátních volbách, tedy nikoliv způsobem, o jakém hovořil Maduro.

Reklama

Doporučované