Hlavní obsah

Epizoda první: Ivan Jonák. Mafián, který míchal striptýz, drogy a disco

Foto: Profimedia.cz

„Moje symbióza s Jonákem spočívala v tom, že on se rád předváděl. A mě zase zajímaly ty věci, které on vyvádí.“

Reklama

aktualizováno •
Článek

Žádný elegán v italském obleku, spíš taková česká parodie. Chlap jako hora s afrem, bílý oblek, fialová košile. A taky muž odsouzený za nájemnou vraždu své manželky. První díl podcastu České podsvětí se věnuje Ivanu Jonákovi.

„On striktně odmítal, že je mafián. Sám jsem mu tu otázku někde dával. On říkal: Jakej mafián? Já tady pět hodin koukám na porno, pak si skočím na střeše do bazénu, spočítám tržbu a jedu domů. To je nudnej život,“ vzpomíná Josef Klíma v prvním dílu nového podcastu Seznam Zpráv České podsvětí na Ivana Jonáka.

Podcastová série volně vychází z knihy Klímovy knihy Zločin jak ho pamatuju a ohlíží se za nejznámějšími postavami a kauzami českého porevolučního zločinu. Hlavním vypravěčem je 20letý youtuber Adam Miklica, který na kanále StaySteak rozebírá známé kauzy organizovaného zločinu.

V prvním díle se společně s Klímou, který si jako nejstarší český aktivní investigativní novinář všechny velké zločince devadesátek osobně pamatuje, ohlíží za postavou kontroverzního podnikatele Jonáka.

V roce 1992 si Jonák, bývalý černý taxikář, otevřel v Libni Discoland Sylvia pojmenovaný po dceři. Příchozí u vchodu lustroval David Berdych, později symbol největšího zločineckého gangu konce 90. let, ve vaně se válel aligátor Bohouš. Tomu všemu kraloval Jonák.

„Discoland byl podnik sice zábavní, noční, divoký, ale zároveň patřilo k módě časných devadesátých let se tam objevit. Byl to symbol doby a středobod dění v Praze, kde se setkávali lidé, kteří by se už setkat dnes nemohli. To znamená politik, policajt, umělec, zločinec,“ připomíná Klíma.

Za začátek jeho pádu považuje odsouzení k 18letému trestu za nájemnou vraždy své ženy Ludviky. „Mezi její smrtí a verdiktem se mu už děly ošklivý věci, které předznamenávaly to, v jakým prostředí pracuje a pohybuje se. Vybouchla mu bomba pod autem, shořel mu karavan u Discolandu, pak mu někdo prostřelil tvář.“

Jak se Jonák hájil v případu nájemné vraždy své ženy Ludviky? A kde vidí Adam paralely mezi divokými devadesátkami a současnou rapovou scénou? Pusťte si první díl v přehrávači v úvodu v článku.

České podsvětí

V celkem devítidílné podcastové sérii České podsvětí se Josef Klíma a youtuber StaySteak věnují orlickým vraždám, východním gangům nebo případu Jiřího Kajínka. Premiéra každé pondělí na SZ.cz, na Spotify i v Apple Podcasts.

Spolupracovali: Producent a režie: Damian Machaj. Scénář: Lucie Kryzová. Dramaturgie: Dan Moravec. Mix zvuku a hudba: Ivan Horák. Vzniká ve spolupráci s audiotýmem Seznam Zpráv.

Použité zdroje a citace: Pořad Vizitka - Ivan Jonák, Česká televize, 1994. Pořad Dramatické osudy - Ivan Jonák: Z vrcholu na úplné dno, iDnes, 1995. Ivan Jonák - Jako první definoval podobu novodobého českého mafiána, Fakta.cz, 2018.YouTube kanál Ivana Jonáka. Discoland - skupina Selfies. Znělka pořadu Na vlastní oči, TV Nova.

Vaše názory, návrhy, otázky, stížnosti nebo pochvaly nám můžete posílat na adresu audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované