Hlavní obsah

Berlín fandí veganům. Rostlinnými lahůdkami útočí i na masožravce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Libor Budinský, Seznam Zprávy

Poznáte, když maso není maso? Nabídka veganské vietnamské restaurace v Berlíně.

Reklama

Hlavní město Německa se pustilo do boje. V roce 2030 chce být klimaticky neutrální. Změny musí proběhnout ve všech oborech, včetně gastronomie. A právě tento vývoj silně nahrává všem veganům a vegetariánům.

Článek

Nemusíme se dívat jen do blízké budoucnosti – již dnešní Berlín je oázou všech, kteří se chtějí stravovat bez masa nebo kompletně bez veškerých živočišných výrobků včetně mléka, másla, sýrů či vajec.

Současná nabídka veganských podniků v Berlíně je zřejmě nejširší a nejpestřejší na světě. Dokonce i slavný curry wurst už dostanete u mnoha stánků v rostlinné podobě.

Ryby už nepotřebujete

A také zde najdete síť veganských supermarketů, v nichž je možné nakoupit veškerý potravinářský sortiment výhradně v rostlinné podobě – tedy od veganského „masa“ a „sýrů“ až po hotová jídla, jako je pizza či boloňské špagety. A nechybí ani veganské burgery, párek v rohlíku či takové překvapení, jako je sushi, uzený losos či rybí prsty (samozřejmě opět výhradně na rostlinné bázi). Ostatně jeden ze sloganů nad vchodem do supermarketu říká: „Kdo ještě sakra potřebuje ryby?“

Veganské supermarkety otvírá společnost Veganz, která je také výrobcem většiny produktů a v loňském roce se stala nejvýznamnější inovativní firmou v Německu.

Nová vize pro burger

Veganské podniky v Berlíně můžeme rozdělit do několika skupin. Ta první a častější nabízí tradiční „masové“ pokrmy připravené z rostlinných surovin. Tedy nepárek zapečený v listovém těstu, veganský kebab či stále oblíbenější rostlinný burger. Zákazníci si tak mohou užít známá jídla a chutě, aniž by museli jíst maso.

Celebrity se vzdávají masa

S veřejným apelem na změnu stravovacích návyků přišel už před deseti lety Paul McCartney.

Novinkou v Berlíně je fastfoodová síť Vedang, která nabízí chutné a šťavnaté rostlinné burgery v mnoha kombinacích (samozřejmě s veganským sýrem a slaninou), včetně zajímavé verze Mary Jane Burgeru, jehož součástí je „zázračný“ CBD konopný olej, jenž má široké spektrum léčivých účinků.

Taštičky momos

Druhá skupina podniků se orientuje na přípravu orientálních, přirozeně veganských pokrmů. Jako příklad může posloužit třeba stále oblíbenější cizrnový humus, lilkový baba ganush či falafel v tureckých a arabských bistrech, nepálské momo knedlíčky, vietnamské závitky a další speciality z jihovýchodní Asie.

Zde můžeme doporučit dva vynikající podniky. Prvním z nich je restaurace Momos umístěná v centru města v ulici Chausseestraße. V nabídce jsou knedlíčky ve vegetariánské i veganské verzi, za ochutnání stojí momos s grilovaným lilkem, bazalkou a smaženou cibulkou či s dýní a hráškem. A také omáčka s mátou a citronem.

Kachna ze seitanu

Ještě zajímavější a mnohem pestřejší zážitek nabízí veganský tapas bar Element Five ležící v Kreuzbergu nedaleko zastávky metra Nádraží Görlitzer. V nabídce je skutečně pestrá přehlídka toho nejlepšího z asijské kuchyně, včetně pekingské kachny připravené v tomto případě z křupavého seitanu, výtečného thajského červeného curry se sójovými kuličkami či do zlatova osmaženými krevetami (opět ze seitanu) podávanými s malinovou omáčkou ochucenou chilli.

Foto: Libor Budinský, Seznam Zprávy

Smažené japonské „nekuře“.

„Je jedno, jestli jste vegan, nebo jíte maso, tady budete překvapeni vždycky, neboť jejich speciality si zamiluje každý. Ideální je přijít ve skupině, objednat si co nejvíce pokrmů a ochutnávat,“ vysvětluje Dov Selby, zkušený průvodce kulinárních výprav Kreuzbergem, který v této bohémské čtvrti léta žije.

Překvapivý Bonvivant

Poslední skupinou veganských podniků jsou kreativní restaurace s nabídkou fine dining pokrmů, v nichž to mají šéfkuchaři zjevně nejtěžší, neboť musejí uspokojit zhýčkané a zmlsané jazýčky labužníků, aniž by ovšem měli k ruce vyhlášené delikatesy, jako jsou kachní játra foie gras, ústřice, humr či tuňák.

A přestože pracují často na první pohled s tuctovými, či dokonce podřadnými surovinami, jejich výsledné kreace na talíři jsou překvapivé. Za příklad může posloužit mimořádně úspěšný podnik Bonvivant umístěný nedaleko stanice metra Nollendorfplatz v bývalém západním Berlíně.

Hravý podnik s působivým interiérem, prosklenou kuchyní a příjemným posezením na ulici vznikl jako jakýsi most mezi fine dining restauracemi a bary, takže zde najdete nejen skvělá jídla, ale také nápadité alkoholické i nealkoholické koktejly (třeba melounový či okurkový).

+1

Nejvíc ale boduje skvostné pětichodové menu šéfkuchaře Ottmara Pohl-Hoffbauera, jehož kulinární opusy jsou skutečně nezapomenutelné. Ať už je to fenyklová zmrzlina se šafránem, pečený lilek s omáčkou z miso pasty a chilli olejem, či pečené brambory s nečekaně lahodnou omáčkou z bramborových slupek.

Zero waste

Poslední návštěva nás zavede na rušnou třídu Torstrasse, na jejímž rohu s ulicí Kleine Hamburger funguje jeden z největších hitů současné berlínské gastronomické scény: veganská restaurace bez plýtvání (v angličtině se používá výraz zero waste) nazvaná Frea, jejímž sloganem je heslo „plná chuť, žádný odpad“. Při naší poslední návštěvě na konci prázdnin bylo absolutně plno, uvnitř i na zahrádce, přestože byla středa. Ostatně Berlíňané už dávno vědí, že bez rezervace zde nemají šanci.

Podnik sází na sezonní produkty regionálních zemědělců, samozřejmě v bio kvalitě. Kuchaři ve Frea nepoužívají žádné polotovary, vše si vyrábějí sami, od kváskového chleba a oříškového mléka až po domácí těstoviny. V kuchyni navíc nevzniká žádný odpad, veškeré nevyužité zbytky surovin jsou zkompostovány a odvezeny zpátky k farmářům.

Šafránová majonéza

A co tu na vás čeká dobrého? Menu se mění každý měsíc, podle surovin, které jsou právě k dispozici. Na konci léta zdejšímu menu kraloval grilovaný římský salát s pikantní omáčkou a pestem z pistácií, pečená rajčata s miso pastou a omáčkou ze sušených rajčat či plněná cuketa s bylinkovým risottem a šafránovou majonézou (připravovanou samozřejmě bez vajec).

Zvláště v případě restaurace Frea se ale slovy jen těžce popisuje úžasná chuť parádně vyladěných pokrmů. Je třeba to zkusit a ochutnat.

Reklama

Doporučované