Hlavní obsah

Doplňky stravy nemají být prevencí, spíše zmenšením aktuálních hrozeb

Foto: Nikola Ramešová, Seznam Zprávy

Ačkoli jsou doplňky volně prodejné, je vždy dobré se o jejich užívání poradit s lékařem. Ilustrační fotografie.

Reklama

Klouby, vlasy, paměť, věčná krása, ale také erekce. To jsou nejčastější důvody, kvůli kterým lidé sahají po doplňcích stravy. Jenže můžeme jen tak zobat tyto preparáty a spoléhat se, že nás zachrání?

Článek

Doplňků stravy kolem sebe máme kvůli reklamám tolik, že je považujeme za běžnou součást našich životů a mnohdy máme pocit (samozřejmě s velkou nadsázkou), že když alespoň nějaký nebudeme brát, bude to naše zkáza. Ve skutečnosti ale pravidelné užívání tak nutné není.

„Preventivní užívání podle mě hraničí s jakousi závislostí na přísunu barevných tabletek. K tomu se nekloním. Spíš bych řekl profylakticky, z medicínského hlediska k potřebě ochrany. Třeba v období viróz, chřipek, onemocnění dýchacích cest, tehdy bych je užíval. Neříkal bych tomu ale prevence, spíš zmenšení současných hrozeb,“ vysvětluje praktický lékař Josef Štolfa.

Foto: MUDr.ování, Seznam Zprávy

MUDr. Josef Štolfa je praktický lékař a vedoucí výukového pracoviště praktického lékařství 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

V takovém období jde zejména o vitaminy, které jsou ale obsaženy i v jídle. Nestačilo by tedy látky získávat z potravy? Už dávno ne. „Pračlověk lovil mamuty, měl spoustu pohybu a málo jídla. A tak snědl, co mohl, včetně zdravých rostlin a zdravých zvířat bez chemie, antibiotik a kortikoidů,“ říká lékař.

V dnešní době, i když jíme zdravě, naše životospráva a výdej energie v zaměstnání znamenají, že bychom měli přijímat mnohem méně potravy, než jsme zvyklí. „Jsou chvíle, kdy je potravinový doplněk na místě. Není nezbytný, neumřeme bez něj, ale může pomoci,“ uvádí na pravou míru Josef Štolfa.

Zajímají vás rozhovory o zdraví?

Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky.

Když se s ním v ordinaci pacienti radí ohledně doplňků stravy, často jsou to mladí lidé, kteří řeší svou muskulaturu, ženy, které na sobě chtějí pracovat a vypadat co nejdéle mladé a krásné, anebo ti, kdo řeší kloubní výživu. Ačkoli jsou doplňky volně prodejné, je vždy dobré se o jejich užívání poradit s lékařem. Tím se zvýší šance, že budou opravdu fungovat.

Josef Štolfa v podcastu MUDr.ování také upozorňuje, že nejvíce lidí potravinové doplňky řeší zejména v období Vánoc, kdy je kolem spousta reklam. V tu chvíli se ovšem neobrací o radu kvůli sobě, ale kvůli svým blízkým, kterým chtějí třeba právě kloubní preparáty darovat.

Dá se potravinovými doplňky předávkovat? A jak je to s oblíbenými přípravky na klouby pro koně, mohou je i lidé? Poslechněte si nejnovější díl MUDr.ování v úvodu článku, kde byl hostem praktický lékař Josef Štolfa.

Reklama

Doporučované