Hlavní obsah

Jak chutná Krakov. Město, ve kterém vymysleli burger

Foto: Libor Budinský, Seznam Zprávy

Kulinární metropolí Polska je bezesporu Krakov.

Reklama

21. 7. 14:25

Bývalé hlavní město polského království, od českých hranic hodinu a půl vzdálený Krakov, bylo před několika lety vybráno jako hlavní město evropské gastronomie. Plným právem, protože právě Krakov je polskou kulinární metropolí.

Článek

Nádherné historické centrum, Královský hrad s působivou katedrálou Wawel i nedaleký unikát v podobě solného dolu Velička, to jsou hlavní trumfy Krakova, který patří k nejoblíbenějším turistickým destinacím Evropy. V samotném Polsku nemá konkurenci ani v hlavním městě Varšavě.

Když k tomu připočteme jeden z klenotů světového malířství v podobě Dámy s hranostajem od Leonarda da Vinciho a nejslavnější židovské ghetto v Evropě, je jasné, že Krakov nesmí chybět na žádném bucket listu – tedy seznamu míst, které musíte vidět, než zemřete.

Nejde ale jen o památky. V Krakově se báječně jí, o čemž se přesvědčily i Seznam Zprávy. Zatímco v historickém centru najdete spíše tradiční polskou a evropskou gastronomii, židovská čtvrť Kazimierz překvapí bohémskou atmosférou a kulinární modernou.

Candát s kaviárem

Pokud chcete poznat a ochutnat typickou polskou kuchyni, začněte na Rynku, tedy na hlavním náměstí Krakova, které je jednou velkou jídelnou, neboť restauraci najdete snad v každém druhém domě. Naším favoritem je restaurace Szara Ges (v překladu Šedá husa), noblesní podnik s polskou kuchyní v moderní podobě.

Mezi největší delikatesy patří pečený candát podávaný s říčním rakem, kaviárem a ztraceným vejcem či tatarák z černého pstruha. O výjimečnosti podniku svědčí titul nejlepšího menu v rámci kulinární soutěže Wine & Food Noble Night.

Foto: Libor Budinský, Seznam Zprávy

Pečeného candáta podávají v restauraci Szara Ges s říčním rakem, kaviárem a ztraceným vejcem.

A co tu máme dál? Na Rynku doporučíme také podnik Szara (tentokrát bez husy), který má na svém seznamu Michelin. Velkým hitem jsou telecí žebra na másle a citronu, chřest s krevetami či lahodné mušle sv. Jakuba. Fantastickou atmosféru dotvářejí ručně malované gotické fresky.

Za polskou klasikou se vypravte do restaurace Wesele (v překladu svatební hostina) a ochutnejte třeba bigos připravený z masa divokého prasete.

Pramáti všech burgerů

Než se přesuneme do hipsterské Kazimierze, která jako magnet přitahuje mladé turisty ze všech koutů světa, zastavme se ještě u jedné kulinární kuriozity. V ulicích starého města se v době středověku zrodil pokrm zvaný maczanka krakowska, který byl podáván jako street food, tedy jídlo určené k okamžité konzumaci přímo na ulici. Zajímavý je ovšem obsah tohoto pokrmu – jde o šťavnaté pečené vepřové v housce s cibulovou omáčkou. Poláci dodnes věří, že právě tento pokrm je pramátí všech burgerů. Vymlouvat jim to nebudeme.

Tak a teď už rychle na místo, které proslavil legendární snímek Stevena Spielgerga Schindlerův seznam. Po jeho uvedení do kin se do zanedbané čtvrti plné chátrajících domů začala stěhovat umělecká bohéma, takže se o pár let později proměnila v turistický klenot s naprosto úchvatnou atmosférou.

Zatímco restaurace v centru města sázejí na polskou kuchyni a vyšší gastronomii, kulinární Kazimierz se nese ve stylu kosmopolitní a street food kuchyně. Mnohá zdejší bistra navíc reflektují historii čtvrti a nabízejí ukázky židovské kuchyně. Rozhodně ochutnejte „židovský kaviár“, kuřecí játra marinovaná v bylinkách s koňakem a servírovaná s ořechy pečenými v karamelu. Ten připravují kuchaři působivé restaurace Hevre, naopak v kosmopolitním bistru Bazaar můžete okusit další specialitu v podobě pečených husích žaludků s česnekem a šalotkou.

Parádní Bazaar a bistro s francouzským šarmem

Posledně jmenovaný podnik si ovšem zaslouží větší pozornost, neboť vedle bohaté nabídky vín pracuje hlavně s rybami a se zvěřinou. Klasikou je marinovaný sleď podávaný se smetanou či kaviárem, potěší moderní prezentace tuňáka na způsob ceviche, tedy syrové maso „uvařené“ v citronové šťávě, které doprovází pikantní sos z koriandru a chilli, či klasické slávky připravené na žlutém curry. Na podzim bodují jídla ze zvěřiny, ať už jsou to srnčí líčka pečená s citrusy, nebo jelení tatarák.

+1

Skvělou pověst si už řadu let drží bistro Zazie, kde si bez rezervace většinou nesednete. V nabídce je obvykle jen několik pokrmů, ale všechny jsou dotažené k dokonalosti. V podniku s francouzským šarmem můžete ochutnat třeba skvělou pečenou chobotnici s majonézou z mučenky, šneky s divokou brokolicí a pestem z divokého česneku, hovězí jazyk s pečenými lilky a pikantní omáčkou či husí stehno pečené na černém pivu s rozmarýnem a servírované s palačinkou.

Rybí polévka se šafránem

Poslední doporučenou zastávkou je restaurace Qrudo s příjemnou zahrádkou v klidné ulici. Místní šéfkuchař sází na polské pokrmy připravené v často až nečekaně moderní podobě.

Návštěvníci pějí ódy na bramborové knedlíky plněné kozím sýrem a sypané strouhanými lanýži, úžasná je bohatá šafránová rybí polévka s mušlemi, krevetami, bílou rybou a marinovaným fenyklem a boduje též kachní prso s tučnými kachními játry foie gras, smaženou mladou mrkví s chilli a prosnou kaší ochucenou kardamomem.

Tak dobrou chuť. A potkáme se v Krakově (ne u Kolína).

Sdílejte článek

Reklama

Doporučované