Hlavní obsah

Kyselá a trochu jedovatá. Vedle koláčů rebarbora funguje i s masem

Foto: Libor Budinský, Seznam Zprávy

Rebarbora je velmi chutná. Malé děti by ji ale neměly konzumovat.

Reklama

Její čas je krátký. Rebarboru můžeme sbírat jen pár týdnů v roce, zhruba od začátku května do konce června. Pak už začíná být nebezpečná. V Česku se využívá při přípravě koláčů, což je škoda, protože má místo i ve slané kuchyni.

Článek

Nejprve rizika spojená s její konzumací. Rebarbora má jedovaté hlavně listy. Obsahují poměrně velké množství kyseliny šťavelové, která má negativní vliv na činnost ledvin a jater. V řapících je na počátku vegetačního období nebezpečné šťavelové kyseliny méně, takže na jaře je možné rebarboru v omezeném množství jíst. Jen malé děti by ji neměly konzumovat.

Inspirace v Anglii

Rebarbora je velmi oblíbená v Anglii, odkud také pochází nejvíce receptů. Velmi často se zavařuje, a to nejen ve sladké podobě, ale také ve slané a pikantní. Nejprve k první verzi: klasiku představuje čistý rebarborový jam ochucený zázvorem a chilli. Ještě větším zážitkem ale je u nás víceméně neznámá kombinace rebarbory s banánem, která se na ostrovech objevuje v mnoha kořeněných variacích – skvěle ji dochutíte zázvorem, badyánem, pomerančovou kůrou a likérem Grand Marnier. Ostatně i do rebarborového koláče se vyplatí přidat pár kapek rumu, získá tak parádní šmrnc.

Rozložený koláč

Na kombinaci rebarbory s alkoholem vsadil Michal Húsek, šéfkuchař vyhlášené restaurace Soyka ve Špindlerově Mlýně. V loňské jarní sezoně tady připravoval moderně pojatý rebarborový koláč, kdy na kousky nakrájenou rebarboru upekl v troubě s griotkou a pak ji servíroval s pěnou ze zakysané smetany a drobenkou s oříšky. Takovému stylu prezentace se říká rozložený koláč – jednotlivé elementy tradičního koláče jsou připravené a servírované zvlášť.

Zatímco u nás se nejčastěji dělá rebarborový koláč s drobenkou – samozřejmě ve složené verzi, třeba ve Skandinávii je oblíbený jednoduchý nadýchaný rebarborový koláč z vajec, cukru a mouky. V Anglii zase milují rebarborový crumble se skořicí, badyánem a smetanou, a čím dál častěji se v nabídkách tamních kaváren objevuje také rebarborový cheesecake či rebarborová zmrzlina.

K sýrům a masu

Dalším skvělým produktem je rebarborové čatní, inspirované indickými pikantními, sladkokyselými omáčkami. Kombinace kyselé rebarbory s červenou cibulí, zázvorem, rozinkami, chilli a dalším kořením dává ve výsledku znamenitou chuť, která skvěle funguje ke grilovaným masům či rybám, ale také k vyzrálým sýrům.

Poslední položkou našeho krátkého výčtu je další britská specialita v podobě rebarborového curry s kokosovým mlékem a masem. Jen připomeňme, že rebarbora není ovoce, ale zelenina, a tak její využití ve slané kuchyni není vůbec nepatřičné. Nejoblíbenější je kombinace s kuřecím masem, zázvorem, česnekem, zeleným curry a kokosovým mlékem, následovaná vegetariánskou verzí s čočkou, špenátem, cibulí, česnekem a kořením garam masala.

Reklama

Související témata:
Rebarbora
Koláče

Doporučované