Hlavní obsah

Marie Antoinetta prý zešedivěla přes noc. Je to ale vůbec možné?

Foto: Shutterstock.com

Existuje i předčasné šedivění, které se může objevit už před 20. rokem života. Ilustrační fotografie

Reklama

Říká se, že když šla Marie Antoinetta na popravu, měla vlasy úplně stříbrné. Podle všeho jí zešedly přes noc hrůzou. Někdy se tomu říká syndrom Marie Antoinetty. Názory odborníků na to, zda je možné zešedivět přes noc, se různí.

Článek

Zažila to nejen Marie Antoinetta, která byla popravena po devítiměsíčním vězení. Stříbřitou pokrývkou hlavy byla obdařena i vdavekchtivá mladá dívka ve filmovém zpracování balady Svatební košile od Karla Jaromíra Erbena, která strávila noc v umrlčí světnici. Existuje ale skutečně něco jako syndrom Marie Antoinetty, kdy člověk zešediví přes noc?

„Dohledala jsem to v našich knihách a učebnicích. A protože to je popisováno velice věrohodně, uznává se, že to tak být může. Předpoklad je ale spíše ten, že Marie Antoinetta nějaké šedé vlasy už měla, z toho stresu jí vypadaly tmavé vlasy, takže došlo k rychlé alopecii, což možné je,“ vysvětluje dermatoložka Jitka Chaloupecká.

MUDr. Jitka Chaloupecká

Vedoucí lékařka Laserového centra Anděl. Absolvovala 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, složila atestaci z dermatovenerologie a korektivní dermatologie.

Po několikaleté praxi v oboru dermatovenerologie na Kožní klinice FN Na Bulovce se zaměřila na korektivní dermatologii a práci s lasery.

Foto: MUDr.ování, Seznam Zprávy

Šedivění vlasů není možné zabránit, lze ho ale zpomalit, říká dermatoložka Jitka Chaloupecká.

Nic není ztraceno

Melanocyty, tedy buňky, které tvoří pigment, se postupně vyčerpávají a přestávají ho tvořit. Existuje i předčasné šedivění, které se může objevit už před 20. rokem života, ale nejčastěji se objeví po 40. roce života. Zprvu se objevuje na skráních a odtud postupuje dál.

Ačkoli jde o fyziologickou záležitost, lze to částečně ovlivnit. Není možné tomu plně zabránit, proces ale lze zpomalit. Důležitá je, kromě nekouření, také vyvážená strava. Měla by obsahovat aminokyseliny, jako jsou methionin či cystein, zinek a vitaminy řady B. Pomůžou tedy například oříšky, ryby, vajíčka, zdravé tuky, luštěniny, a podobně. Podle dermatoložky se vyplatí pořídit si i doplňky stravy, které případně dodají tělu vše, co pro zdravé vlasy potřebuje.

Zajímají vás rozhovory o zdraví?

Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky.

Bojovat můžete ale nejen proti šedivění, s dostatečnou péčí lze omezit i vypadávání vlasů. Zde jde zase o hormonální procesy a horší to mají muži než ženy. „Říká se tomu androgenní výpad a může za to zvýšená aktivita testosteronu, speciálně dihydrotestosteronu, který působí na vlasovou cibulku toxicky,“ vysvětluje dermatoložka s tím, že některým mladým mužům začnou kvůli tomu vypadávat vlasy už po dvacítce.

U žen hormony mohou zapracovat rovněž, ovšem až v menopauze, případně těsně po ní. „V tomto období dochází k lehkému poklesu ženského hormonu estrogenu, takže androgen nemá přirozenou protiváhu,“ vysvětluje původ padání vlasů u starších žen. Naštěstí to není konečná pro ženskou krásu, v kooperaci odborníků gynekolog-dermatolog je možné doplnit estrogen tak, aby se hormony dostaly zpět do potřebné rovnováhy.

Proti vypadávání vlasů ale můžete preventivně bojovat. Jak, to si poslechněte v posledním dílu podcastu MUDr.ování v úvodu článku, kde byla hostem Jitka Chaloupecká z Laserového centra Anděl.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované