Hlavní obsah

Maso, maso, maso. Ve Wood & Steak kralují řezníci

Foto: Archiv Wood & Steak, Seznam Zprávy

Do restaurace Wood & Steak se chodí jen na maso.

Reklama

Tohle nebude nic pro vegetariány. Nová restaurace na Vinohradech je zasvěcena pouze a výhradně masu. Ostatně už samotný název Wood & Steak říká, že vedle masa je zde místo už jen na dřevo.

Článek

Podnik v Belgické ulici sází výhradně na tuzemské hovězí, maso z mladých býčků i jalovic, které je stařené suchým i mokrým zráním. Každý si prostě vybere podle svého gusta. Hlavní roli v kuchyni hraje španělský gril na dřevěné uhlí mibrasa, díky němuž mají zdejší steaky krásný kouřový nádech. Mimochodem, uhlí se vozí až z Kuby.

Morek se vrací

Pojďme se ale nejprve podívat na předkrmy. Není jich mnoho – ostatně všechna jídla v nabídce podniku se vejdou na jednu stranu jídelního lístku. Z předkrmů lze doporučit především křehké carpaccio v lehce rafinované chuťové kombinaci s kandovaným citronem, rukolovým pestem a sýrem gran moravia. Ještě oblíbenější je ovšem tatarák ze stařeného masa ochucený kapary a malými okurkami cornichons.

Pokud naopak hledáte něco netradičního, můžete vyzkoušet pečené morkové kosti podávané s cibulovým džemem a kváskovým chlebem. Za první republiky to byla stálice mnoha pražských restaurací, jejichž hosté si morek roztírali na topinky, ale po válce se tahle delikatesa úplně vytratila.

Žebra na chilli

Kategorii předkrmů si můžeme odškrtnout a přesuneme se do sekce hlavních pokrmů. I zde vládne pouze a výhradně maso, což poněkud diskriminuje páry, v nichž jeden z partnerů miluje mrkve a cukety. Ale budiž. Tak co tu máme na výběr?

Něco pro vegetariány

Oázou všech, kteří se chtějí stravovat bez masa nebo kompletně bez veškerých živočišných výrobků včetně mléka, másla, sýrů či vajec, je Berlín.

Naší jedničkou jsou rozhodně fantastické jehněčí kotletky v bylinkové strouhance, kde dokonale vynikne delikátní chuť jehněčího masa. Tušíme ale, že většinový host bude volit spíše mezi telecím řízkem v panko strouhance a chuťově uhrančivými hovězími žebry marinovanými v melase a chilli. Tuhle volbu si ale asi necháte na příští návštěvu, protože při té úvodní budete chtít ochutnat v první řadě steak.

Býk, nebo jalovice

Do Wood & Steak se prostě chodí na steaky. Mají tu parádní nabídku, ale hlavně se můžete rozhodnout, zda dáte přednost masu z mladého býčka, či z jalovice (a to je stálá otázka všech labužníků, neboť obě masa se poměrně výrazně liší), dále si můžete vybrat způsob zrání a nakonec také samotnou partii steaku. Najdete zde všechny hlavní řezy – tedy svíčkovou alias filet mignon, prorostlý rib eye, tomahawk s kostí či populární T-bone, kde v jedné porci ochutnáte roštěnec i svíčkovou.

Vedle první ligy jsou v nabídce i méně kvalitní steaky připravené z kýty či pupku, které bodují hlavně poloviční cenou.

+4

Lokše, lišky a pepř

Přestože největší milovníci steaků tvrdí, že si objednávají pouze a výhradně maso, kde jedinou přílohou může být sůl a pepř, většina hostů se dožaduje také přílohy a omáčky. Z příloh doporučíme výtečné francouzské brambůrky grenaille pečené v olivovém oleji s rozmarýnem, zajímavou volbou představují také chutné bramborové lokše.

Pokud jde o omáčku, v nabídce je šest druhů včetně klasiky v podobě chuťově výrazné pepřové. Ale naším favoritem je rafinovaná omáčka z lišek.

A tím nabídka končí. Snad jen, že by vám po té hostině zůstalo ještě místo na dezert. V tom případě můžete vybírat z následující trojice: lokše se sorbetem, cheesecake ve skle a zmrzlina se strouhanou belgickou čokoládou.

Reklama

Doporučované