Hlavní obsah

Máte hnědé oči? Nechte se kolem 40 let vyšetřit kvůli zelenému zákalu

Foto: Shutterstock.com

Na preventivní oční prohlídku je čas kolem čtyřicátého roku života.

Reklama

Zatímco naši prapředci potřebovali zrak zejména k tomu, aby se mohli dívat do dálky při lovu, dnes oči používáme přesně opačně. Není se proto čemu divit, že lidstvo v současné době zažívá epidemii krátkozrakosti.

Článek

Představte si, že byste v práci celý den dělali dřepy. Připadá vám to divné, nepřirozené? Jenže podobné úsilí musí vynakládat každý den naše oční svalstvo, které nutíme neustále zaostřovat. Vede to k tomu, že zrak se rychleji unavuje a v průběhu let se horší.

Oční lékaři proto hovoří o epidemii krátkozrakosti, která je v některých zemích, jako je třeba Japonsko či Čína, dokonce 80–90%. Lidé tam přitom mívají sedm až osm dioptrií.

„Podle některých vědeckých hypotéz je to dáno tím, že tyto národy intenzivně a dlouhodobě pracují z velké blízkosti. Mají složitý text a písmo, musí to mít ve velké blízkosti, čímž extrémně zatěžují zaostřovací aparát,“ vysvětluje primářka oční kliniky NeoVize Lucie Valešová.

Zmíněné národy zároveň chodí do práce dříve než třeba Středoevropané a pracují více hodin denně, takže se během doby u nich vyvinula predispozice. „Co si v životě způsobíme, promítá se do genového fondu v dalších generacích,“ připomíná oční lékařka.

MUDr. Lucie Valešová

Primářka oční kliniky NeoVize. Pravidelně přednáší na odborných oftalmologických vzdělávacích akcích a účastní se odborných oftalmologických kongresů a seminářů v ČR i v zahraničí.

Je autorkou učebnice léčby diabetických změn oka a Atlasu oftalmologie a členkou mnoha odborných lékařských společností.

Foto: MUDr.ování, Seznam Zprávy

Primářka oční klinika NeoVize Lucie Valešová.

Nejsou to ale jen dioptrické vady, které jsou dědičné. I z toho důvodu by člověk měl kolem čtyřicátého roku života zajít na preventivní prohlídku. „V tomto věku je důležitá důkladná oční prohlídka. Nejen dioptrií, ale hlavně nechat vyšetřit samotný orgán, zda je po zdravotní stránce v pořádku. V tomto věku se totiž často objevují choroby jako zelený zákal, které nemají žádné příznaky. Když se podcení, už se to nedá vrátit,“ upozorňuje Valešová.

Mohly by vás zajímat i další rozhovory s lékaři

Publicistka Lucie Šilhová se v podcastu MUDr.ování věnuje zajímavým tématům ohledně zdraví.

Zelený zákal hrozí také více lidem s hnědýma očima. Tmavé duhovky totiž mají více pigmentových zrn, která mohou svým objemem působit potíže. „Mohou ucpávat kanálky, které odvádějí nitrooční tekutiny do Schlemmova kanálu a žilního systému. Lidé s extrémně tmavýma očima proto mají větší riziko glaukomu, což se projevuje vyšším tlakem nitrooční tekutiny,“ vysvětluje oční lékařka.

Lucie Valešová je také známá jako – s nadsázkou řečeno – odpůrkyně kontaktních čoček. Ne snad, že by takový názor zastávala od začátku své kariéry, dospěla k němu během dvaceti let praxe ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

Proč je vůči tomuto převratnému vynálezu obezřetná? Poslechněte si v podcastu MUDr.ování v úvodu článku.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované