Hlavní obsah

Nápoj králů a císařů. Proč světu vládne šampaňské?

Foto: Libor Budinský, Seznam Zprávy

Šampaňské pojmenované na počest „mnicha zakladatele“ Dom Pérignon patří mezi nejlepší a nejdražší.

Reklama

Už Jan Werich s nadsázkou říkával: „Proč snídám šampaňské a kaviár? No, víte, ono není nic dražšího.“ A to platí i dnes. Pokud bychom měli vybrat nejluxusnější nápoj světa, budou jím bez diskuse bublinky ze Champagne.

Článek

V médiích se často objevují žebříčky nejdražších ulic světa, tedy nákupní třídy v New Yorku, Londýně nebo Tokiu plné obchodů s klenoty a švýcarskými hodinkami. Tu skutečně nejdražší ulici ale najdete v malém městečku Épernay na severu Francie. Jmenuje se Rue de Champagne.

A zatímco na povrchu uvidíte spíše nenápadné vily a paláce zdejších vinařů, hlavní poklad se skrývá pod povrchem, v nekonečném bludišti podzemních chodeb s délkou více než sto kilometrů. Zde je uložena zhruba miliarda lahví šampaňského v hodnotě několika bilionů korun.

Hvězdy Doma Pérignona

Se šampaňským je spjata spousta historek a legend, od příběhu ctihodného mnicha Doma Pérignona z řádu benediktinů, kterému je tak trochu mylně připisován „objev“ šampaňského – byť jeho přínos spočívá především v zavedení tlustostěnných láhví –, přes zrod sabráže, tedy otevírání šampaňského šavlí, až po cennou práci Madame Clicquot Ponsardin. Ta na počátku 19. století zavedla odkalování, díky čemuž si šampaňské můžeme užít krásně čiré a jiskrné.

Foto: Libor Budinský, Seznam Zprávy

Benediktinskému mnichovi Domu Pérignonovi je mylně připisován „objev“ šampaňského.

Ostatně už Dom Pérignon říkával, že když pije šampaňské, pije hvězdy. A módní návrhářka Coco Chanel k tomu mnohem později přidala další krásný bonmot: „Šampaňské si dávám jen při dvou příležitostech – když jsem zamilovaná a když nejsem.“

Tajemství tří odrůd

Vraťme se ale na začátek příběhu. Přestože se v kraji Champagne vyráběla vína už od římských dob, neměla valnou pověst a patřila spíše k evropskému podprůměru. Až díky metodě druhotného kvašení v lahvi společně s mícháním (scelováním) bílých a červených vín vznikl tento klenot.

Pro připomínku: tradiční šampaňské se připravuje ze tří odrůd – z bílé odrůdy Chardonnay a modrých odrůd Pinot Noir a Pinot Meunier. Dalším stylem šampaňských vín je tzv. Blanc de Blancs (výhradně z odrůdy Chardonnay) či Blanc de Noirs, připravené z modrých odrůd, ale jako bílé víno.

Foto: Libor Budinský, Seznam Zprávy

Sklepy v Champagni skrývají poklad za biliony korun.

Nelze ale opomenout jednu důležitou věc. Přestože je po celém světě rozšířen zvyk používat šampaňské především na přípitek při oslavě nebo jako aperitiv před jídlem, samotní Francouzi a všichni labužníci dobře vědí, že šampaňské nabízí skvělý doprovod k mnoha pokrmům. Jeho chuť krásně doprovodí ryby, ústřice i plody moře (k těm se hodí hlavně minerální šampaňské s dominantní odrůdou Chardonnay), zatímco víno postavené na odrůdě Pinot Noir zase pasuje ke zvěřině či paštikám. A růžové šampaňské můžete zvolit jako ideální nápoj k suši.

Královna a James Bond

Šampaňské pojmenované na počest „mnicha zakladatele“ Dom Pérignon patří mezi nejlepší a nejdražší šampaňské (jen pro úplnost – absolutní špičku představují značky Krug a Salon). Šampaňský dům Laurent-Perrier tradičně dodává svá svěží a elegantní vína na britský královský dvůr. A James Bond, nejslavnější agent Jejího Veličenstva, zase pije především Bollinger (to nejčastěji – dokonce ve 14 filmech) a Taittinger (tohle šampaňské prý má vůbec nejraději).

Jednou z nejnápadnějších lahví se zase může pochlubit šampaňské nazvané Belle Époque, jehož lahev zdobí krásné květy sasanek. Lahev pochází z produkce francouzského šampaňského domu Perrier-Jouët a nemění se desítky let. Jako důkaz může posloužit třeba zhlédnutí možná nejlepšího filmu s Jeanem-Paulem Belmondem Policajt nebo rošťák z roku 1979. Když po výbuchu kasina přijede do vily k madam Edmonde Puqet-Rostand, otevřou si právě tuto lahev. A je úplně stejná jako dnes.

Pokud chcete vyzkoušet šampaňské v růžové podobě, ideální volbou je rodinné vinařství Billecart-Salmon. A třeba ve slavném Baru Champagne na Eiffelově věži v Paříži se rozlévá Moët & Chandon, zřejmě nejznámější šampaňské na světě.

Reklama

Doporučované