Hlavní obsah

Národní Muzeum otevírá fascinující Okna do pravěku

Foto: Petr Pravda, Seznam Zprávy

Třetihorní lichokopytník s mláďaty bojuje o život se smečkou medvědopsů.

Reklama

Mamut v životní velikosti, nosorožec srsnatý, pod jehož rohem praská sklo, či podmořský souboj z dávných druhohor. Národní muzeum přináší novou expozici – jak vypadal život na našem území před mnoha miliony let.

Článek

Už třetí stálá expozice v Národním muzeu za poslední čtyři měsíce je vůbec tou největší v Česku, která kdy byla věnována pravěku. Odhaluje světové milníky v poznání historie života na Zemi od prvohor až po čtvrtohory – 2000 originálních exponátů včetně obřího měkkýše amonita, modely pravěkých zvířat v životní velikosti a interaktivní prvky.

„V letošním roce Národní muzeum realizuje nejrozsáhlejší budování stálých expozic v dějinách naší země,“ uvedl generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

„Poprvé v historii otevíráme pro naše návštěvníky kompletní expozice živé a neživé přírody a expozice věnované historii od středověku po současnost. Po Dějinách 20. století, Zázracích evoluce a Oknech do pravěku zpřístupníme za necelý měsíc další stálou expozici s názvem Dějiny. Za necelý půl rok tak Národní muzeum nabízí téměř 8000 m2 nového návštěvnického prostoru. Také díky tomu i v této době vítáme každý měsíc okolo 50 000 návštěvníků. Je to neuvěřitelný výkon pracovníků muzea a všech, co se na tvorbě a realizaci expozic podílejí,“ zdůraznil Lukeš.

Putování pravěkem

Z prvního sálu nové expozice návštěvník postupně putuje z chladných moří v době kambria a ordoviku až po tropické moře s korálovými útesy a pevninu tropických pralesů. V té době naše území překonávalo rovník. Právě zde návštěvníci vůbec poprvé spatří nejstarší suchozemskou rostlinu světa Cooksonia barrandei.

+2

V sálu druhohor na první pohled upoutá model jediného českého dinosaura Burianosaura augustai, jehož tělo trhají žraloci na kusy. V třetihorách návštěvník spatří úchvatný realistický boj o život lichokopytníka rodu phyllotillon a jeho mláďat se smečkou medvědopsů.

A konečně v síni čtvrtohor čeká obří model mamuta s mládětem nebo unikátní kostra srstnatého nosorožce, která je jedinečná především tím, že se dochovala celá.

Na tvorbě modelů se podílel Jan Sovák, přední český paleoartista přezdívaný „novodobý Burian“. Český umělec dlouhá léta žil a pracoval v Kanadě, spolupracoval s desítkami muzeí po celém světě a ilustroval nespočet knih s paleontologickou tematikou. Jednou z nich byla i kniha Jurský park od Michaela Crichtona, díky níž spolupracoval i se Stevenem Spielbergem na stejnojmenném filmu.

Reklama

Doporučované