Článek
České husy zdaleka nepokryjí tuzemskou poptávku. Domácí produkce hus činí pouze kolem 600 tun ročně. Více než trojnásobek, tedy kolem dvou tisíc tun vodní drůbeže – převážně hus, se do Česka doveze ze zahraničí jen za listopad. Husy nebo kachny se k nám dovážejí především mražené z Maďarska, odkud pochází zhruba 60 procent dovozu. Dále z Polska, Slovenska nebo Francie.
Obliba gastronomických oslav kolem svátku svatého Martina ale naopak stoupá a s tím i zájem o husy. Na pultech supermarketů tak téměř výhradně najdete chlazené a mražené husy ze zahraničí. A putují většinou i do restaurací. Důvody, proč na poptávku nedokážou reagovat čeští chovatelé, pro Seznam Zprávy shrnuje mluvčí Agrární komory ČR Barbora Pánková.
„Jedná se o kombinaci několika faktorů. Zájem o husy je sezonní záležitostí, jejich chov je navíc nákladnější a specializují se na něj spíše menší chovatelé. Někteří poukazují také na nedostatek zpracovatelských kapacit v Česku, tedy zejména jatek,“ říká.
Nejhorší rok, hlásí restaurace
Svatomartinská husa je jednou z největších akcí v roce například pro restaurace z gastroaliance Together, kam patří pražské restaurace Vinohradský parlament či Brambory, ale také pardubický podnik Struhadlo. Podle šéfkuchaře první z jmenovaných hospod Jana Pípala je třeba nakoupit pro potřeby těchto spřátelených podniků v řádu několika tisíc hus.
„V minulosti jsme zkoušeli i české farmáře, ale množství nám nebyli schopni dodat, tak se obracíme na chovatele v Maďarsku,“ říká s tím, že nákupem hus se začínají zabývat několik měsíců dopředu. Letošní rok podle něj patří k těm nejhorším, které kdy zažil. „Na trhu je málo hus z důvodu ptačích chřipek a jiných nemocí. A především cena astronomicky stoupla,“ říká.
Cena mražené husy, kterou si koupíte v supermarketu v akci, se může pohybovat okolo 180 korun za kilo. Cena za čerstvou a vykrmenou na farmě začíná zhruba od 250 korun a vyšplhá se na 400 korun za kilogram (husa váží obvykle čtyři až šest kilogramů).
Podle projektu Živá půda tvoří prodejní cenu následující položky: house 380 korun + náklady na výkrm 850 korun + porážka 270 korun + balení 50 korun. Celkem tedy 1550 korun za kus. V internetovém obchodě Rohlik.cz koupíte chlazenou maďarskou husu za téměř 1900 korun (pět kilogramů). Mražená vyjde o 900 korun levněji, váží ale jen 3,2 kilogramu.
Proč zrovna husa?
Proč se na svatého Martina pojídají zrovna husy? Legendy, které se k tomuto zvyku pojí, jsou rovnou dvě. Podle první se svatý Martin před jmenováním biskupem ze skromnosti ukryl do husince, husy ho však kejháním prozradily. Dle druhé pověsti husy svým kejháním rušily světcovo kázání, proto za trest putovaly na pekáč.
Nabízí se však i daleko prozaičtější vysvětlení – že pojídání hus je spojeno už s prastarými germánskými zvyky a oběťmi. V podzimním období navíc bývá tato drůbež dobře rostlá a vykrmená.
Některým restauracím se ale i přes nedostatek daří odebírat husy z českého chovu. Například podniky Lokál pravidelně objednávají z Farmy Tůmovi v jihočeských Nestanicích. Sami ale problém nedostatku český hus v gastru vidí.
„Na českém trhu jsou běžně dostupné mražené maďarské husy, ale dodavatelů českých hus je málo. My jsme měli štěstí v tom, že Tůmovi jsou s Ambiente dlouhodobě spojeni, protože dodávali husy pro Naše maso, a byli ochotni rozšířit dodávku i na Lokály. Díky tomu můžeme pracovat s českými surovinami, což je pro nás zásadní,“ říká brand manažer Lokálů Adam Utíkal.
Výkonný šéfkuchař Lokálů Václav Kouba také dodává, že konkrétní počet hus domlouvá s Tůmovými s velkým předstihem – většinou už v lednu.
Počet nakoupených hus, které si mezi sebe rozdělí celkem devět restaurací Lokál, je v porovnání se třemi restauracemi Together nižší a činí kolem 450 kusů. V nabídce také nejsou celý týden, ale pouze od 11. listopadu do vyjedení.
Letošní rok navíc tuzemským ani zahraničním chovatelům moc nepřeje. V sousedních zemích se chovy potýkají s nákazou ptačí chřipky a následným vybíjením – zejména v Německu a Polsku. Čeští producenti se podle Českomoravské drůbežářské unie (ČMDU) zase trápí vyššími náklady na chovný materiál, energie, krmiva i na mzdy brigádníků.
Letos tak chovatelé v tuzemsku vykrmili méně hus než loni. Tento rok to bylo pouze 127 tisíc českých hus, zatímco minulý rok 175 tisíc. Je to také nejnižší číslo za posledních deset let.
Vývoj stavů vykrmených hus v ČR
| Rok | Vykrmené husy (tis. ks) |
|---|---|
| 2016 | 144 |
| 2017 | 144 |
| 2018 | 152 |
| 2019 | 155 |
| 2020 | 159 |
| 2021 | 162 |
| 2022 | 168 |
| 2023 | 169 |
| 2024 | 175 |
| 2025 | 127 |
Pomůže změna pravidel prodeje?
O tom, že by stát měl podporovat navýšení zpracovatelských kapacit, mluví například prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. „Je to jediná cesta, jak zamezit odlivu drůbeže do zahraničí, podpořit české chovatele a konečně plně uspokojit poptávku spotřebitelů po tuzemské drůbeži,“ uvedl na nedávné tiskové konferenci ČMDU.
Menším restauracím, lokálním obchodům i těm, kdo si českou husu chtějí upéct sami doma, by se teoreticky mohla lépe shánět příští rok. Ministerstvo zemědělství a veterináři totiž od letošního září usnadnili pravidla pro prodej.
Malí chovatelé už nemusí řešit prodejní limit 35 kusů drůbeže týdně a mohou přímo zákazníkům nebo do místních obchodů prodat až 2000 kusů ročně. Tato regulace má pomoci malým českým chovatelům uspokojit rostoucí tržní poptávku.
Zda tento krok povede k většímu zájmu chovatelů, a tudíž i k vyšší produkci hus, se ale uvidí až příští rok.
Svatomartinské víno
Od pátku 7. listopadu si můžete v obchodech zakoupit také svatomartinské víno, ačkoli podle tradice se má začít prodávat až 11. listopadu v 11:11. Vinařský fond ale přišel s novými pravidly, podle kterých je možné vína prodávat už od pátku, pokud 11. listopad připadne na sobotu, neděli, pondělí nebo úterý.














