Hlavní obsah

Přišít useknutou ruku je piplačka. Ale stojí za to, říká plastický chirurg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Co vše dnes dokáže plastická chirurgie? Hostem MUDr.ování byl plastický chirurg Svatopluk Svoboda.

Reklama

Zvětšit prsa, zmenšit nos, vyhladit vrásky. Na první pohled jsou trendy v plastické chirurgii stále stejné. Obor ale zdaleka není jen o estetickém vylepšování zevnějšku, upozorňuje lékař Svatopluk Svoboda.

Článek

S jakými přáními dnes lidé nejčastěji vyhledávají kliniky estetické chirurgie? Co je při takových operacích klíčové a jaké důvody mohou vést k tomu, že lékař pacienta odmítne operovat? A co vše obnáší mikrochirurgie, jeden z oborů plastické chirurgie? Dozvíte se v aktuálním dílu podcastu MUDr.ování.

Svatopluk Svoboda je ve svých 73 letech nejspíš jedním z nejstarších stále operujících mikrochirurgů na světě. Obor, který je součástí plastické chirurgie, dokáže doslova zázraky. I vážně zraněným pacientům, kteří si při úrazu třeba amputují část ruky, dokážou chirurgové končetinu zachránit. Často se podaří alespoň do určité míry obnovit i funkčnost a citlivost.

Jak ale upozorňuje Svatopluk Svoboda, je to „velikánská piplačka“.

„Operuje se pod mikroskopem, protože cévy a nervy jsou třeba na prstech ruky velmi drobné a pouhým okem těžko viditelné. Navíc se šije speciálními mikrochirurgickými nástroji a šicím materiálem, ta vlákna jsou tenčí než vlas,“ přibližuje lékař v podcastu MUDr.ování.

S kým jsme si povídali?

Doktor Svatopluk Svoboda se plastické chirurgii věnuje od roku 1972. Působí na Klinice plastické chirurgie Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, kde byl od roku 1985 až do loňska vedoucím lékařem jednotky intenzivní péče. Je jedním z lékařů, kteří stáli na počátku mikrochirurgie v České republice. Kromě operací se věnuje i výuce. V privátní praxi se potom zaměřuje na kosmetickou a estetickou chirurgii.

Foto: Seznam Zprávy

Hostem MUDr.ování byl Svatopluk Svoboda.

Mezi nejčastější úrazy patří ty, které vzniknou při práci se dřevem, zejména na cirkulárce. Následuje mnohahodinová operace. „Bolí z toho záda, oči. A ne každý to dokáže, protože to chce nejen zručnost, ale zejména i trpělivost. Ale když se to někdo naučí, tak má velkou radost ze svých výsledků,“ popisuje lékař.

Nerealistická přání neplním

Sám si podle svých slov chodí „odpočinout“ do své privátní praxe, ve které se věnuje zejména estetické a kosmetické chirurgii. Trendy jsou v ní prý stále stejné - klientelu tvoří nadále zejména ženy, i když přibývá i mužů, kteří chtějí vylepšit svůj zevnějšek.

Nejčastěji požadují operaci očních víček. Lidé se také podle něj přestávají za podstoupené zákroky stydět a naopak se jimi chlubí.

Ženy kromě operací víček touží nejčastěji po modelaci a zvětšení poprsí či faceliftingu. V posledních letech k těmto „stálicím“ přibývá podle Svobody i poptávka po modelaci ženského genitálu. „Je to taková ne příliš dlouho prováděná operace a v poslední době aspoň na mém pracovišti estetické chirurgie velmi často vyžadovaná,“ vyjmenovává.

Pokaždé je však podle něj klíčová zejména předoperační konzultace - lékař by měl znát pohnutky, které pacientku či pacienta do ordinace přivádí.

„Myslím, že předoperační konzultace je strašně důležitá. V podstatě na ní závisí i úspěch operačního výkonu. Musíme si sednout, sladit představy a naše možnosti. Teprve když to je všechno v souladu, k operaci přistoupíme,“ vysvětluje chirurg Svoboda.

Sám podle svých slov občas pacientky - ženy totiž tvoří většinu jeho klientely - odmítá.

„Vybavuji si pacientku, která se na mě hrozně zlobila proto, že jsem jí nechtěl udělat obrovská prsa velikosti, kterou si ani neumím představit, ale v podstatě více než jeden kilogram implantátů do každého prsu. Tu jsem teda opravdu odmítl. Já se domnívám, že by to bylo skutečně poškození pacientky,“ dodává.

Reklama

Doporučované