Hlavní obsah

S kazem někdy zatočí i správné čištění zubů, říká stomatoložka

Foto: Shutterstock.com

Jednou z účinných prevencí zubního kazu je správné čištění zubů.

Reklama

Máte tam kaz, oznámí zubař a vás poleje horko. Už už slyšíte zvuk vrtačky a cítíte tu bolest. Jenže pak se nic takového nekoná. Ne každý kaz je totiž potřeba vrtat.

Článek

Podceňovat čištění zubů se nevyplácí. To vám určitě říkali rodiče, když jste byli malí, a potvrdí vám to i stomatolog. Pravidelným čištěním zubů se totiž chráníte před kazy, respektive před jejich rozvíjením se.

„Kaz je dynamická věc. Představte si, že máte na zubu vrstvičku plaku, který vám z něj vytahuje minerály. A když zuby vyčistíte, ty minerály se do zubů zase vrátí,“ vysvětluje mechanismus stomatoložka Kamila Cmíralová z Dental Office H33. Tedy kyselina minerály vytáhne, ale když jsou zuby čisté, zase se do něj vrátí. Když vytahování minerálů převáží, postoupí to do hlubších vrstev a vznikne kaz.

„Kazy mohou být jen povrchové ve sklovině a je tedy šance, že když si zuby budete dobře čistit, kaz se zastaví a nebude nutné ho vrtat,“ uklidňuje zubařka. Ve chvíli, kdy kaz překročí vrstvu skloviny a dostane se do takzvané zuboviny, je ale třeba už vrtat, protože ochranné mechanismy, které máme v ústech, už nemají šanci zasáhnout.

Jednou z účinných prevencí je čištění zubů. K tomu správnému přitom nepotřebujete žádný časovač, který vám odměří přesně tři minuty, na délce totiž vlastně nezáleží. A podle Kamily Cmíralové nemusí být nutná ani zubní pasta, jen by pak bylo třeba měnit kartáček zhruba každé dva týdny, protože by se rychleji opotřeboval.

Stomatoložka Kamila Cmíralová

Po absolvování studia zubního lékařství na Lékařské fakultě v Hradci Králové pracovala jako praktická zubní lékařka v soukromé ordinaci v Praze. Po mateřské dovolené se připojila k týmu v Dental Office H33.

Je držitelkou Osvědčení odbornosti v praktickém zubním lékařství v rámci programu celoživotního vzdělávání České stomatologické komory.

Foto: MUDr.ování , Seznam Zprávy

Kamila Cmíralová se věnuje především záchovné stomatologii a parodontologii.

Mnohem podstatnější je technika. Ovšem ne stíravé pohyby, jak se dřív doporučovalo. Stejně jako u mnoha dalších věcí už ani toto díky novým poznatkům neplatí. „Na přechodu mezi zubem a dásní máme malý žlábek, kde se usazuje plak. A ten stíráním neodstraníme,“ říká stomatoložka Kamila Cmíralová. Lepší je tedy dělat krouživé pohyby, se kterými mohou pomoci i sonické kartáčky. Nezbytná je samozřejmě i péče o mezizubní prostory, kde se rovněž plak usazuje.

Že máte zuby dobře vyčištěny, poznáte vlastně jednoduše. Jsou-li hladké, máme hotovo. Ucítíme-li však jemné „chloupky“, je třeba pokračovat.

Jak je to s genetikou? Může ovlivnit vznik zubních kazů? A proč nepodceňovat péči o mléčný chrup? Nejen na to odpovídala v podcastu MUDr.ování stomatoložka Kamila Cmíralová. Poslechnout si ho můžete v úvodu článku.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované