Hlavní obsah

Výlet do lesa může skončit ochrnutím. Jak poznat klíšťovou encefalitidu

Foto: Andrey_Pavlov, Shutterstock.com

Od klíštěte můžete chytit nejen lymskou boreliózu, ale rovněž nebezpečnou klíšťovou encefalitidu (ilustrační snímek).

Reklama

Červený flek a uprostřed bílé pole: Takto bývá vyobrazován příznak typický pro lymskou boreliózu. Kromě ní ale od klíštěte hrozí i další nemoc, která může skončit až ochrnutím. Proti klíšťové encefalitidě přitom existuje ochrana.

Článek

Spolu s předpovědí bouřek můžete před výletem sledovat také předpověď klíšťové aktivity. Dvakrát týdně ji vydává Český hydrometeorologický ústav ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem.

Neznamená to, že jinde by se do vás parazit nemohl zakousnout, ale třeba vás to spíše donutí se před procházkou do lesa chránit dlouhými nohavicemi a repelentem. Jiná ochrana totiž proti klíšťatům není.

Foto: MUDr.ování, Seznam Zprávy

Hostem moderátorky Lucie Šilhové byla infektoložka Dita Smíšková.

MUDr. Dita Smíšková, Ph.D.

Infektoložka, lékařka a asistentka 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Bulovka.

Je členka České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, konkrétně působí v sekci Společnost infekčního lékařství.

Psi a kočky to v tomto případě mají snazší – lidé jim mohou dát obojek napuštěný látkou, která klíšťata odpuzuje, anebo prášek, který je na několik měsíců ochrání. Že by se něco takového chystalo i pro lidi, infektoložka Dita Smíšková z pražské Fakultní nemocnice Bulovka odmítá. „Neumím si představit ty klinické testy, kdy bychom na lidi nechávali přisát klíště, abychom pak dokazovali, zda to funguje,“ vysvětluje s úsměvem.

Šest týdnů na nemocenské

Možnosti, kterými zabránit, aby se klíště přisálo, jsou sice omezené, můžeme se ale chránit před tou nejnebezpečnější infekcí, kterou malí parazité přenášejí. Proti klíšťové encefalitidě stačí být jen správně naočkovaný – tedy jednou za tři až pět let se nechat přeočkovat.

Virus klíšťové encefalitidy napadá centrální nervovou soustavu, což může v některých případech skončit až ochrnutím všech končetin. Na začátku června, kdy jsme podcast MUDr.ování, jehož hostem Dita Smíšková byla, natáčeli, u nich na pracovišti měli již čtyři vážnější případy. Dva pacienti byli propuštěni do domácí léčby, ta ale může trvat tři až šest týdnů a pacient má zakázáno sledovat televizi či se dívat do počítače. Další pacient pak ležel na plicní ventilaci.

Netypické příznaky

Zatímco u častější lymské boreliózy se na začátku onemocnění objeví typický flek v místě přisátí, u klíšťové encefalitidy jsou příznaky velice nespecifické. „Mohou se objevit projevy připomínající chřipku: únava, bolest hlavy či kloubů, bolest v krku,“ varuje Dita Smíšková. Příznaky navíc mohou po několika dnech zmizet. Později se však objeví ty, které jsou pro postižení nervového systému typičtější.

Dominuje bolest hlavy, dotyčnému může vadit světlo, hluk, nezvyklé není ani zvracení. Objevují se i závažnější příznaky jako obrna, křeče, zmatenost, nápadná spavost či porucha vědomí. „To znamená, že virus došel do centrálního nervového systému. Když vím, že jsem měl přisáté klíště, je dobré sledovat tři týdny zdravotní stav. A když se něco objeví, jít k lékaři a informovat ho o tom,“ apeluje Dita Smíšková.

Víte, jak správně klíště vytáhnout? Proč byste ho nikdy neměli mazat mastným krémem, aby se pustilo? Nejen to se dozvíte v aktuálním dílu podcastu MUDr.ování v úvodu článku.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované