Hlavní obsah

Za akné v dospělosti může i odkládané mateřství, říká dermatoložka

Foto: MUDr.ování , Seznam Zprávy

Hostem Lucie Šilhové v podcastu MUDr.ování byla dermatoložka Monika Arenbergerová.

Reklama

Kéž by bylo akné výsadou pouze puberťáků! Jenže ono dokáže trápit i ve vyšším věku a nejde jen o estetický problém. Akné může mít i zdravotní komplikace, proto je dobré navštívit dermatologa.

Článek

Podle dermatoložky Moniky Arenbergerové z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady trápí akné v dospělosti zhruba třetinu žen. Na rozdíl od toho pubertálního se ale projevuje trochu odlišně: Objevují se větší zánětlivé boláky, které jsou lokalizované zejména kolem spodní čelisti.

Ačkoli mají mnozí tendence svalovat vinu na mastnou stravu a čokoládu, je to jen okrajová příčina, tu skutečnou je třeba hledat jinde.

Doc. MUDr. Monika Arenbergerová, Ph.D.

Přední česká dermatoložka, vědkyně a pedagožka. V letech 1998–2002 působila jako odborná asistentka na Kožní klinice pro dermatologii při Svobodné univerzitě Berlín.

Po návratu do Česka začala pracovat na dermatologicko-venerologické klinice Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, kde působí dodnes.

Věnuje se dermatoonkologii a dermatochirurgii, zabývá se i některými aspekty estetické dermatologie.

„Je to z důvodu nadužívání hormonálních přípravků, ať už je to estrogen a progesteron v hormonální antikoncepci, nebo hormonální substituce, která se nasazuje při léčbě řady problémů,“ vysvětluje příčiny dermatoložka.

Čím dál častěji také zaznívají názory, že je tu spojitost mezi akné a pozdním mateřstvím. „Naše biologické hodiny jsou nastavené na to, že v 25 letech otěhotníme a pak se hormonálně srovnáme. Jenže to, že mateřství mnohdy odkládáme, neprospívá dobré hormonální rovnováze,“ říká Arenbergerová.

A protože se od sebe akné adolescentní a dospělé liší, je třeba používat i odlišné prostředky na odstranění jeho projevů. Velice důležitou je samotná péče o pleť, která spočívvá ve správném čistění. K tomu dobře slouží micelární voda, kterou můžete běžně koupit v drogerii, a posléze peeling či mycí gel, které je zase dobré pořídit v lékárně, protože obsahují účinné látky, jež pomůžou proti projevům bojovat.

Pacientky by se měly ptát zejména po dvou látkách. První je molekula s názvem benzoylperoxid, která působí antimikrobiálně – dokáže potlačit bakterie v kůži, které ke vzniku akné vedou. Druhou látkou je pak niaciamid, který patří do skupiny vitaminů B a má protizánětlivé účinky. Ten, mimo jiné, pomáhá redukovat již vzniklé pupínky a také snižovat produkci podkožního mazu.

Ani důkladná péče nemusí vždy fungovat, a pokud se stav během dvou tří měsíců nelepší, je na místě vyhledat pomoc dermatologa. Zejména pokud po akné zůstávají jizvičky. „Jizvy jsou šrámy na kůži, které se nedají jednoduše odstranit. A když se akné hojí přes jizvičku, je to okamžik, kdy by měl dermatolog nasadit účinnou léčbu,“ vysvětluje Monika Arenbergerová.

A jak funguje mechanické čištění pleti? Ani to dermatoložka nezatracuje, jen je třeba řídit se přesnými postupy. To vše a mnoho dalšího o nejen správných postupech při čištění pleti si poslechněte v podcastu s Monikou Arenbergerovou v úvodu článku.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistka Lucie Šilhová zpovídá lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledá odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás.

Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované