Hlavní obsah

Fyzioterapeutka: Proč pacienta bolí hlava, mohu poznat, už když se svléká

Foto: MUDr.ování , Seznam Zprávy

Fyzioterapeutka Michaela Ulrichová se věnuje klientům s bolestmi hlavy.

Reklama

Hlava někdy bolí až 90 procent populace. Jenže mozek vlastně ani bolet nemůže – neobsahuje nervová vlákna, která by bolest přenášela. Kde se tedy bere? V podcastu MUDr.ování to vysvětluje fyzioterapeutka Michaela Ulrichová.

Článek

Když člověka bolí dlouhodobě hlava, s největší pravděpodobností bude hledat pomoc u neurologa. Pokud ten na nic nepřijde, je možné zkusit najít pomoc u fyzioterapeuta. Bolest hlavy totiž může pocházet třeba ze špatného posazení na kole či třeba velkého soustředění. V obou případech má člověk hlavu lehce předsunutou dopředu a dochází k předsazení šíjového svalstva.

„Vznikne tam napětí, které se může různými složitými mechanismy projevit jako bolest hlavy,“ vysvětluje fyzioterapeutka Michaela Ulrichová z kliniky VO2MAX, jež se na tento rozšířený problém specializuje.

Přijít na příčinu bolesti hlavy je tak trochu stopování, které začíná už ve chvíli, kdy pacient vstoupí poprvé do ordinace. „Je to takový terapeutický kolorit. Díváme se na pacienta v jeho spontánním pohybovém projevu, protože nám řekne více, než když před námi pak stojí člověk ve spodním prádle,“ vysvětluje Ulrichová.

Důvodem je, že během svlékání člověk své pohyby nekontroluje a chová se přirozeně, zatímco když se pak vysvlékne, uvědomuje si třeba své nedostatky, které mu někdo v minulosti vytkl, a ať už vědomě, či nevědomě je fixuje.

Fyzioterapeutka Michaela Ulrichová

Vystudovala na 2. lékařské fakultě Univerzity Karlovy bakalářský a navazující magisterský studijní program Specializace ve zdravotnictví, obor fyzioterapie. Na Fakultě tělesné výchovy a sportu UK navázala doktorským studiem v oboru kinantropologie.

Pracovala na Klinice tělovýchovného lékařství FN Motol, na Dětské psychiatrické klinice FN Motol a v Domově sv. Josefa pro pacienty s roztroušenou sklerózou. V současné době se na klinice celostní terapie a sportu VO2MAX věnuje klientům s bolestmi hlavy.

Fyzioterapeutka proto sleduje, jak se pacient svléká, jak drží ramena, jak má posazenou hlavu, jestli ji třeba nemá v předsunu či v nějakém úklonu. To všechno jsou pro odborníka velice důležité informace. Díváním to ale samozřejmě nekončí. Pacienta musí dále vyzpovídat a zjistit co nejvíce o jeho stylu života. „Rozhovor je jedna část, také ale sahám na různé svaly a musím prohmátnout oblasti, které jsou podezřelé, že mohou tu bolest hlavy spouštět,“ říká Ulrichová.

Jakmile pacient řekne, kde je bolest nejintenzivnější, prohlíží už fyzioterapeutka lokálně, prohmátne ho rukama a podle reakcí pozná, odkud se bolest šíří. Může to být klidně i v místě, kde pacient bolest necítí, dokud mu na něj odborník nesáhne. Bolest může vycházet ze šíjových svalů, které jsou na předělu krku a lebky, nebo z únavy okohybných svalů. Ta nastane třeba v situaci, když se člověk hodně soustředí na počítač nebo na řízení.

Jaké jsou další příčiny? A proč proti bolesti hlavy může pomoci také posílení břišního svalstva? To si můžete poslechnout v podcastu MUDr.ování v úvodu článku.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistka Lucie Šilhová zpovídá lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledá odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás.

Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované