Hlavní obsah

Za vším hledej omáčku. Tajný trumf restaurace Pastař

Foto: Archiv Pastař, Seznam Zprávy

V restauraci Pastař nyní kraluje šéfkuchař Daniel Bureš (vlevo).

Reklama

Možná je to nejpodivnější název pražské restaurace. Pastař. A nic na tom nemění skutečnost, že oblíbený podnik umístěný na Malostranském nábřeží těsně u mostu Legií funguje už osm let.

Článek

Pastař je zjevně ten, kdo vyrábí pastu – tedy česky těstoviny, přesto tenhle název restaurace stále zaráží. Volba lehce krkolomného jména má ovšem zjevný důvod: jeden ze spolumajitelů podniku před lety začínal s gastro byznysem jako výrobce čerstvé pasty.

Zanechme už ale přemítání nad trochu komplikovaným jménem, neboť to je také první a poslední výhrada, kterou k tomuto místu máme. Všechno ostatní zde naopak funguje parádně.

Na prvním místě zaujme samotný interiér podniku, umístěného v suterénu secesního domu, který evokuje atmosféru měšťanského bytu. Komorní a domácí prostředí je jako stvořené pro malou rodinnou restauraci. Starožitný nábytek, cihlové zdi, fotografie na stěnách.

A ve stejném duchu se odehrává také samotný servis: ani snobský, ani škrobený, ani servilně úslužný, ale milý a přátelský, jako když budete na návštěvě u dobrých známých. Prostě a jednoduše italský la dolce vita.

Za vším hledej omáčku

Novinkou letošního podzimu je ovšem změna na postu šéfkuchaře, kterým je nově Daniel Bureš. Je odkojený pražskou finediningovou scénou, neboť sbíral zkušenosti jak v noblesní restauraci Bellevue, ještě pod vedením hvězdného Marka Šády, tak také v předním italském podniku La Finestra z gastronomického impéria Riccarda Lucquea. Hlavně omáčkový mág Šáda měl na umění Daniela Bureše výrazný vliv. Právě omáčky jsou jedním z tajných trumfů kulinární nabídky dnešního Pastaře.

Chcete vědět, kde se dobře najíst?

Seznam Zprávy zmapovaly už celou řadu restaurací, které jsou něčím výjimečné.

Jak se sluší a patří na italský podnik moderního střihu, pokrmů na menu najdete jen lehce přes tucet, byť jen málokdo si dnes objedná klasickou sestavu italské večeře – tedy předkrm, pastu, maso či rybu a na závěr dezert. Češi obvykle volí jen dvoukolovou či tříkolovou sestavu a běžně pastu či risotto berou nikoli jako mezichod, ale jako plnohodnotný pokrm. Co tady můžeme doporučit?

Královský tatarák

Z předkrmů je jednoznačnou jedničkou famózní hovězí tatarák ochucený lanýži a servírovaný s topinamburovými chipsy. Potěší nejen krásnou prezentací na talíři, z níž se už na první pohled sbíhají sliny, ale také výtečnou chutí, ve které souzní křehkost a jemnost šťavnatého masa s výraznou chutí lanýžů.

To v kategorii pasty už spolu soupeří dvě speciality, a sice domácí ravioly se salsicciou, beluga čočkou a máslovou omáčkou a linguine nero s mořskými plody a krevetovým bisquem, což je výrazná omáčka s chutí samotného moře.

+4

Tak a blížíme se k vrcholu. Milovníci masa ocení hřejivou podzimní specialitu v podobě hovězího krku s kořenovou zeleninou a omáčkou z červeného vína, což je spíše francouzská záležitost, ale nás ještě více bavila vzpomínka na babí léto v podobě mořského vlka s kaviárem, brambůrky grenaille a prvotřídní omáčkou.

Pokud si toužíte střihnout klasický italský závěr, poručte si citronový sorbet se sklenkou limoncella. A nesmíme zapomenout na vína, neboť i jejich nabídka je prvotřídní, včetně láhví rozlévaných na skleničku.

Reklama

Doporučované