Hlavní obsah

Zapomenuté dědictví ze staré Šumavy: formanský oukrop léčil tělo i duši

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Když už slepice přestane snášet, může z ní být výborná polévka. Ilustrační foto

Reklama

Před sto lety se na Šumavě říkalo, že když na statku vaří slepičí vývar, je nemocný sedlák, nebo byla nemocná slepice. Ať tak či tak, silná slepičí polévka měla pověst dokonalého životabudiče, který léčil mnoho neduhů těla i duše.

Článek

Dnes již zapomenutý formanský oukrop představoval luxusní verzi dnešní česnečky. Ta se obvykle připravuje tam, kde je hospodyni líto vylít vodu z vařených brambor, neboť pokud do ní přidá trochu oleje (nebo sádla) a pár rozetřených stroužků česneku, připraví rychle a jednoduše výbornou polévku na zahřátí.

Formanský úkrop je ovšem úplně jiná váhová kategorie. Na Šumavě se říkalo, že dokáže probrat i napůl zmrzlého. Jak ovšem připomíná Marie Bubeníková ve své cenné knize Rok šumavské vesnice, tuto polévku si mohli dovolit jen bohatí, a to většinou jen o veselce nebo křtinách (či jako lék v případě nemoci). Běžní horalé si museli vystačit s lacinou verzí oukropu, kdy se starý chléb zalil pouze horkou vodou a polévka se pak dochutila majoránkou a rozetřeným česnekem.

Uzené žebro a jedna slepice

A jak se formanský oukrop připravoval? Nejprve se opekla kořenová zelenina (petržel, mrkev, celer) s cibulí a česnekem – a také s novým kořením a bobkovým listem –, pak se přidala na čtvrtky rozdělená celá slepice a kus uzeného žebra.

Vše se zalilo vodou a vývar se pak tři hodiny pomalu táhnul (polévka nevaří klokotem, ale jen zlehka probublává). Po třech hodinách se vývar přecedil, ochutil majoránkou a rozetřeným česnekem, omastil lžicí husího sádla a pak nalil do talíře s opečeným chlebem.

Polévka k snídani i k večeři

Ještě dodejme, že v minulosti se polévky vařily mnohem častěji než dnes. Zvláště v zimním období se obvykle jedly nejen k obědu a k večeři, ale také ke snídani. Oblíbená byla zelňačka třeba s rozklepnutým vajíčkem či rozdrobeným vařeným vajíčkem, mléčná couračka opět se zelím, mlékem a brambory či praženka s kmínem, červenou paprikou, vejci a brambory.

Reklama

Doporučované