Hlavní obsah

Mají se úředníci bát Babiše? Služební zákon čeká zátěžový test

Náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký.

 

Reklama

Služební zákon čeká první zatěžkávací zkouška. Menšinová vláda Andreje Babiše se zanedlouho ujme resortů, kde kromě apolitických úředníků sedí také straníci, které tam dosadily předchozí vlády. Mají se úředníci bát výpovědí?

Článek

Po příchodu nové vlády obvykle vždy následovala velká výměna úředníků, na místa přicházela řada lidí ze stran, které uspěly.

Takové praktiky sice už omezuje služební zákon, jisté možnosti však vítězové voleb mají. A tak stihne-li Andrej Babiš sestavit vládu do konce roku, může ještě navrhnout změny v systematizaci pracovních míst. Může slučovat či rušit jednotlivé odbory a tím i pozice.

„Po novém roce pak budou ty možnosti ještě menší, systemizace už bude účinná,” vysvětluje v rozhovoru pro Seznam náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký.

Tato pravidla se týkají jen zaměstnanců spadajících pod služební zákon. Bez soudních oplétaček mohou ministři propouštět ty, na které se služební zákon nevztahuje, například na Nejvyšším kontrolním úřadě nebo v České národní bance i mnoha příspěvkových organizacích.

Reklama

Doporučované