Hlavní obsah

Majitelem tzv. hřbitova bláznů se stane Praha, starat se o něj bude Praha 8

Foto: Psychiatrcká nemocnice Bohnice.

Ilustrační foto.

Reklama

Majitelem tzv. hřbitova bláznů v pražských Bohnicích se stane hlavní město. Hřbitov pak svěří do správy radnice Prahy 8, stát by se tak mělo letos v květnu, řekl pražský radní Jan Chabr.

Článek

Hřbitov původně patřil bohnické psychiatrické léčebně a byli zde pohřbíváni zesnulí choromyslní. Následně jej spravoval Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Znovu se na hřbitově pohřbívat nebude.

„Dané území je v bezútěšném stavu a pro stát to byl zbytný pozemek. Docházelo tady k neoprávněným vstupům a vznikaly černé skládky. Městská část má zájem o tento pozemek a chce se o něj starat,“ řekl Chabr.

Nefunkční hřbitov je západně od psychiatrické léčebny a nedaleko zahrádkářské kolonie či zvířecího hřbitova. Praha 8 o něj projevila zájem již v minulosti, kdy se domluvila se státem na správě hřbitova a plánovala obnovu zdi i kaple. Obnovit pohřbívání není možné mimo jiné proto, že nejsou známa konkrétní místa, kde jsou nebožtíci pohřbeni.

Hřbitov byl vysvěcen 12. září 1909 a jako první na něm byl pohřben jedenáctiletý František Janovský. Pohřbívat se zde přestalo v roce 1951. Hřbitov zabírá plochu asi 2,5 hektaru.

Reklama

Související témata:

Doporučované