Hlavní obsah

Maláčová kritizuje Šlachtu kvůli nočním školkám. ČSSD přitom navrhuje to samé

Foto: vláda.cz

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Reklama

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová na Facebooku kritizovala Roberta Šlachtu za nápad zřídit v nemocnicích noční školky. ČSSD má přitom ve svém předvolebním programu to samé.

Článek

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) se opřela do konkurenční politického strany Přísaha Roberta Šlachty. Vadí jí Šlachtův návrh zřídit nonstop školky v nemocnicích, aby sestry mohly pracovat na směny.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Maláčová Šlachtovi vzkázala, že zdravotní sestry nejsou otroci. „Noční školka by měla být výjimka, když už opravdu není zbytí, ne nějaká nonstop noclehárna. Mateřská škola je totiž vzdělávací zařízení. Co se tam asi děti v noci naučí?“ píše na svém Facebooku Maláčová.

A emotivně dodává: „Přijde vám takový nápad normální?“

Jenže sociální demokraté mají ve své Vizi pro Česko 2030 navlas stejný návrh jako Šlachta. „Pro personální stabilizaci je nutná podpora rodin s dětmi předškolního věku pracujících ve zdravotnictví. Podpoříme při každé nemocnici akutní péče zajištění nepřetržitého hlídání dětí v noci a o víkendu,“ píše se v programu, který předsednictvo ČSSD schválilo letos v červnu.

Pro srovnání – Robert Šlachta ve svém programu nápad formuluje téměř totožnými slovy: „Hnutí Přísaha podpoří zavedení školkových zařízení v nemocnicích, které budou mít nonstop režim, tím budou dostupné zdravotníkům pracujícím na směny.“

Seznam Zprávy oslovily ministryni Maláčovou s dotazy, proč kritizuje návrh totožný s tím, který hodlá prosazovat její vlastní strana. A zda si je vědoma, že podporu nonstop školek pro děti zdravotníků má ČSSD v programu. Přímým odpovědím se ale vyhnula.

„Nejsem proti dobrovolnému hlídání dětí sestrám, někde takto fungují dětské skupiny. Ale v první řadě je třeba nabídnout kratší úvazky a přizpůsobit směny. Proto ČSSD zavedla sdílená pracovní místa. Ale udělat noční školky a od sester vyžadovat jejich využívání je špatně,“ odepsala pouze ministryně. O povinném využívání se ale v programu Přísahy nepíše.

Reklama

Doporučované