Hlavní obsah

Maláčová má pěknou reformu důchodů. Chybí jediné: Babišovy miliardy z lithia

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Jana Maláčová přišla s návrhem důchodové reformy, o kterou Babišovo ANO nestojí.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Po sporu o daně je tu další zásadní nesoulad mezi vládními ANO a ČSSD. Tentokrát se neshodnou na penzijní reformě.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová představila minulý týden plán penzijní reformy. Proti navrženým principům nelze nic namítat, státní penze by nově měla dvě složky. Základní důchod 10 tisíc pro každého po 25 letech práce a pak zásluhovou část, kam by se vedle výše příjmů započítávaly i nejrůznější péče – třeba 500 korun navíc za každé vychované dítě, ale bonus by byl i za péči o handicapované příbuzné či umírající rodiče.

„Vypadá to sice pěkně, ale na takovou reformu státu chybějí peníze. Maláčová říká, že by bylo dobré využít peníze z EU, než se vymyslí způsob financování,“ říká Lucie Stuchlíková a v žertu dodává: „Samozřejmě peníze nebudou problém, pokud premiér Babiš vytáhne 2 000 miliard z lithia, o kterých mluvil před volbami.“

Proč je náš penzijní systém časovanou bombou? Na penze se letos vydá kolem půl bilionu korun, suma každoročně roste a na důchody už nyní jde asi třicet procent výdajů státu. Česko ale stárne. Zatímco na konci roku 2000 pobíralo starobní důchod podle údajů sociální správy 1,9 milionu lidí, letos v září už 2,4 milionu. Na jednoho důchodce připadají tři pracující. Kolem roku 2050 to bude 1,71 pracujícího.

Kvůli reformě penzí je po daních další spor ve vládě. Babišovo hnutí ANO s návrhem nesouhlasí, premiér sice připouští nutnost důchodové reformy, ale sám žádnou alternativu nepřináší. Třaskavého tématu se bojí, vždyť polovina voličů ANO jsou právě důchodci. „Existují vlastně jen tři možnosti řešení, aby se s tím systém nezhroutil nebo se v budoucnu nesnižovaly penze. Buď si lidé budou více spořit v nějakých fondech, nebo stát zvýší či zavede nové daně, anebo seškrtá jiné výdaje, aby měl na důchody,“ říká Václav Dolejší.

Co si Babiš představuje pod pojmem „slušná penze“? V čem je návrh Maláčové dobrý a kde se skrývá háček? A v čem je s mladými budoucími důchodci kříž? Poslechněte si čerstvou epizodu podcastu Vlevo dole v přehrávači v úvodu článku.

Foto: Seznam Zprávy

I když prý mají Václav a Lucie radši Depeche Mode než Nohavicu, nezkazí žádnou politickou party.

P.S.: Mimochodem, tohle je výjimečný, výroční díl. Přesně před rokem totiž vyšel premiérový díl podcastu Vlevo dole s názvem „Je Andrej Babiš opravdu v pohodě?“ Od té doby duo Dolejší & Stuchlíková natočilo 42 epizod, které nasbíraly přes 150 tisíc stažení v aplikacích a 250 tisíc přehrání na webu. Podle statistik Spotify Vlevo dole poslouchají spíše muži (68 %), kteří mají rádi Jarka Nohavicu a Beatles a jsou ještě mladí a nadějní, tedy ve věku od 28 do 34 let (30 %).

Děkujeme za přízeň a věrní posluchači mohou podcastu a tvůrcům popřát na Twitteru pod hashtagem #Vlevodole nebo v diskusi pod článkem.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího (@VacDol) a Lucie Stuchlíkové (@StuchlikovLucie), politických reportérů Seznam Zpráv, o české politice nejen vlevo dole, ale také vpravo nahoře. A občas i uprostřed, ale hlavně s nadhledem.

Politické kauzy, problémy tradičních stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Každou středu na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Kompletní archiv Vlevo dole najdete tady, další podcasty a audia Seznam Zpráv tady. Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Svoje podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@firma.seznam.cz.

O Vlevo dole tweetujte a pište na sociálních sítích pod hashtagem #Vlevodole.

Reklama

Doporučované