Hlavní obsah

Malé pivovary na jihu Moravy mají většinou dobrou sezónu, ztráty nedoženou

Ilustrační foto.

Reklama

Zvýšený odbyt, který malé pivovary na jihu Moravy zaznamenaly po otevření restaurací s uvolňováním protiepidemických opatření, pokračuje i v průběhu léta.

Článek

Ve většině pivovarů sice aktuální tržby nepomohou dohnat ztráty způsobené uzavřením kvůli pandemii, i tak jsou ale jejich zástupci spokojeni.

„Letos nás naši zákazníci doslova vypili. Jejich natěšení na otevření všech gastronomických provozů po posledním lockdownu bylo obrovské,“ uvedla jménem majitele a vrchního sládka pivovaru Hauskrecht Petra Hauskrechta Kristýna Krakešová. Přes velký zájem ale tržby nedosahují hodnoty za stejné období v loňském roce. Ekonomický stav pivovaru bude podle ní záležet na dalším vývoji epidemické situace.

Kvůli pandemii rozšířili v pivovaru kapacitu stáčírny jednocestných obalů a zvětšili nabídku piva. Na případné další uzavření jsou připraveni. Operativně mohou zavést již připravené mechanismy a postupy a celou výrobu rychle přeměnit na stáčení do lahví a PET obalů určených k přímému prodeji přes výdejní okénka.

Podobně jsou na tom ve Slavkovském pivovaru. Podle obchodního ředitele Zdeňka Vlčka zaznamenali hned po otevření restaurací velký zájem a odbyt, některá hygienická opatření však zákazníky stále odrazují a letní sezona by mohla být ještě o něco lepší. „Změnili jsme myšlení a uvažování. Běžný standard již standardem není. Doufám, že to nejhorší máme za sebou. Jako pivovar se musíme více zaměřit na off trade trh, tedy prodej v obchodech, a na koncového zákazníka,“ sdělil Vlček.

V pivovaru Mazák v Dolních Bojanovicích vybudovali během lockdownu stabilní obchodní síť s provozy a odběrateli, z čehož těží i v aktuální letní sezoně. Změnou bylo také přesměrování výroby na maloobchodní balení. Pivovaru se díky této strategii podařilo dohnat ztráty vzniklé při uzavření, řekl ČTK vedoucí výroby a odbytu Jakub Kondei.

Nespokojeni jsou naopak v Zámeckém pivovaru Břeclav, kde sledují menší návštěvnost na akcích, koncertech i v některých restauračních provozech. Pro případné další uzavření plán nemají. „Nic speciálního nepřipravujeme. Stejně jako doposud bychom podpořili provozy čepující z okna, pokračovali v rozvozu piva domů a případně po opětovném otevření podpoříme prodej pivem grátis na rozběh,“ uvedl obchodní ředitel Pivovarů Koruny české Richard Moravec. Pod společnost patří kromě Zámeckého pivovaru Břeclav také Měšťanský pivovar v Kutné Hoře.

Restaurace byly kvůli pandemii covidu uzavřené od poloviny loňského října do poloviny května s krátkou pauzou před loňskými Vánoci. Otevřená mohla být pouze výdejní okénka.

Reklama

Doporučované