Hlavní obsah

Mallorca schválila plán na regulaci cestovního ruchu. Omezí ubytovací kapacitu

Foto: Profimedia.cz

Pláž Magaluf na ostrově Mallorca.

Reklama

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den, od pondělí do neděle, se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

Článek

Maďarsko změní pravidla cestování se sousedy

Maďarská vláda se chystá přezkoumat pravidla cestování do sousedních zemí, kde opět roste počet případů nákazy koronavirem, uvedl dnes šéf úřadu vlády premiéra Viktora Orbána. Gergely Gulyás podle agentury Reuters zmínil Slovensko, Slovinsko, Chorvatsko, Srbsko a Rakousko, kde se počet případů v posledních dvou týdnech zvyšuje. Vládní skupina pro koronavirus se má ještě dnes odpoledne sejít, aby projednala cestovní pravidla, dodal.

V červnu Maďarsko zrušilo většinu omezení a otevřela své hranice cestujícím ze států Evropské unie a sousedních států, které členy nejsou. Nyní se hraniční režim zřejmě opět zpřísní.

Přečtěte si reportáž z maďarské metropole:

Přesto České dráhy v příštích dnech obnoví přímý spoj do Budapešti. Do Maďarska začnou dráhy jezdit od pondělí 13. července, na trase mezi Prahou a Budapeští v ten den vyjedou vlaky v obou směrech. V noci na úterý pojedou i lehátkové a lůžkové vozy.

Česká republika „seškrtala“ počet bezpečných zemí na osm

Evropská unie minulý týden sestavila seznam 14 zemí, které jsou vzhledem ke koronaviru bezpečné, Češi tento seznam seškrtali na osm. Unijní seznam je podle mluvčí Ministerstva zdravotnictví Zuzany Štíchové pouze doporučením, „bezpečnost“ každé země si státy EU nastavují individuálně.

Pro Čechy tak bude komplikované navštívit např. Tunisko, Gruzii nebo Maroko. Do prvních dvou zmíněných zemí Češi cestovat mohou, musí však podstoupit 14denní povinnou karanténu. V případě Maroka jsou hranice zatím uzavřené, nouzový stav by měl podle Tomáše Brandtnera z marockého velvyslanectví v Praze v zemi skončit 10. července. Na seznamu bezpečných zemí pro ČR chybí ještě také Alžírsko, Uruguay a Rwanda.

Detailně se Seznam Zprávy tématu věnovaly zde:

V Británii končí povinná izolace pro příchozí z ČR a dalších 70 zemí

S cestami z České republiky do Británie už není spojena povinnost absolvovat po vstupu na britské území 14denní izolaci. Anglie, Wales, Skotsko i Severní Irsko dnes uvolnily cestovní omezení přijatá v boji proti koronaviru pro cestující z Česka a desítek dalších zemí. Opatření platilo plošně od 8. června, seznam zemí s výjimkou bude britské ministerstvo zahraničí průběžně přehodnocovat.

V Anglii, Walesu a Severním Irsku podle BBC nově nemusejí s povinnou karanténou počítat lidé přicházející z 59 zemí včetně Austrálie, Francie, Itálie, Německa, Polska, Španělska nebo Turecka. Skotsko bude pro cestující např. ze Španělska karanténu vyžadovat i nadále.

„Očekává se však, že lidé, kteří z těchto zemí přicestovali v posledních dvou týdnech, období izolace dokončí,“ uvedla britská vláda v prohlášení. Na seznamu kromě Spojených států, jimž hranice zavřela plošně Evropská unie, chybí i Slovensko.

Slovensko bude jednat o případném obnovení přísnějšího režimu

Počet nových případů koronaviru na Slovensku ve čtvrtek po předchozím nárůstu na více než dvouměsíční maximum klesl, zůstal ale dvouciferný. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnily slovenské úřady. Kvůli dřívějším vyšším přírůstkům nákazy budou v pondělí epidemiologové jednat o případném obnovení omezení, z nichž výraznou většinu Bratislava už zrušila. Na hranicích se sousedními zeměmi bude slovenská policie monitorovat dodržování nařízení hygieniků.

Ve čtvrtek testy na Slovensku, které má 5,5 milionu obyvatel, odhalily 19 nakažených, ve středu to bylo až 53 nových případů infekce.

Mallorca schválila plán omezení cestovního ruchu, stanoví limit kapacity ubytování

Vedení španělského ostrova Mallorca schválilo plán regulace cestovního ruchu, který stanoví limit kapacity ubytování v této turisty oblíbené lokalitě. Dosaženo ho má být během několika let a ubytovací kapacita se tak má snížit asi o 120 000 lůžek. Informoval o tom dnes deník La Vanguardia, podle něhož jde o první podobnou iniciativu ve Španělsku.

Plán navrhlo vedení Mallorky už před několika lety s cílem chránit přírodu tohoto středomořského ostrova i život obyvatel před masovou turistikou. Schválení ale přichází v době, kdy se i tento baleárský ostrov potýká s poklesem příjmů z cestovního ruchu, který způsobila pandemie covid-19.

K dnešnímu dni je na Baleárách 18 nakažených koronavirem, uvedl deník El Mundo. Mezi infikovanými jsou španělští turisté, kteří tam přijeli na dovolenou. Kvůli obavám ze šíření nákazy chystají Baleáry od pondělka povinnost nošení roušek, stejně jako ji od čtvrtka zavedlo Katalánsko.

Reklama

Doporučované