Hlavní obsah

Jak vy na nás, tak my na vás. Země na zeleném seznamu EU omezí Čechům cesty

Foto: Profimedia.cz

Zatímco na seznamu bezpečných států EU figuruje 14 zemí, na českém jen osm (snímek z tuniského ostrova Džerba).

Reklama

Zatímco se Evropská unie minulý týden dohodla na seznamu 14 bezpečných zemí z hlediska koronaviru, Češi tento seznam seškrtali na osm. Cesty do turisticky atraktivních destinací typu Tunisko, Maroko či Gruzie se tak zkomplikovaly.

Článek

Do Tuniska, Maroka či Gruzie létají v posledních letech na dovolenou desítky tisíc Čechů. Ne náhodou jim proto v loňském roce nabízely chartery či nízkonákladové aerolinky spojení přímo z Prahy. Na začátku července se zdálo, že turisté budou v cestách moci pokračovat, Evropská unie totiž všechny tři výše jmenované země zařadila na seznam bezpečných. O seznamu hlasovali i Češi. Vzápětí oznámili, že ho zužují na osm.

Ze 14bodového „zeleného“ seznamu tak vypadlo hned šest států - kromě Maroka, Tuniska a Gruzie také Alžírsko, Uruguay a Rwanda.

Jednou z priorit české diplomacie přitom bylo zařadit na seznam země západního Balkánu, především Srbsko. Bělehrad ale hlásí srovnatelné či vyšší počty nakažených i zesnulých. V 35milionovém Maroku mají nyní necelých 15 tisíc nakažených a 242 obětí, Srbsko se zhruba 7 miliony obyvatel má nakažených 17 tisíc a zesnulých 341. Tunisko, které má jen lehce vyšší počet obyvatel než Česká republika, hlásí pouze přes 1200 nakažených a 50 obětí.

Česká diplomacie své rozhodnutí vysvětluje tím, že unijní seznam je pouze doporučením: „Úroveň ‚bezpečné‘ země má nastavenou každý stát EU individuálně, proto se národní seznamy liší, u nás jej stanovuje Ministerstvo zdravotnictví,“ sdělila Seznam Zprávám mluvčí resortu Zuzana Štíchová. Česko podle ní při svém výběru zohlednilo tři kritéria: epidemiologickou situaci v zemi, vzájemnou míru turismu a možnost reciprocity.

V případě severní Afriky ministerstvo argumentuje malou mírou testování. Data, která země poskytují, nejsou pro ČR průkazná. U Gruzie pak ministerstvo poukazuje na fakt, že její pozemní hranice i vzdušný prostor jsou pro české občany do 1. 8. uzavřeny z rozhodnutí tamních úřadů.

Případná bilaterální jednání s těmito zeměmi, do nichž Češi často jezdí, resort nechce komentovat. „Situaci a data vyhodnocují pravidelně epidemiologové, o míře rizika nákazy v dané zemi pak rozhoduje Ministerstvo zdravotnictví ČR (…) jak národní, tak unijní seznam bude dle vývoje pravidelně aktualizován,“ ujišťuje mluvčí.

Mohou tedy Češi do šesti zemí, které EU uznala za bezpečné, o prázdninách cestovat? Odpověď zní ano, ale s omezeními. Jasné stanovisko zaznělo z Gruzie, jejíž vláda oznámila, že své hranice otevírá bez omezení pouze pěti unijním státům - Německu, Francii, Litvě, Lotyšsku a Estonsku. Dalších devět unijních zemí své hranice Gruzíncům otevřelo, a proto s nimi probíhají jednání.

„Pokud jde o ostatní členské státy EU - ve vztahu k zemím, které neotevřely hranici s Gruzií, zůstává současný režim na naší straně,“ píše se v prohlášení na stránkách gruzínské ambasády. Jinými slovy - Češi nyní mohou do Gruzie vstoupit, pouze ale pod podmínkou 14denní povinné karantény, jejíž náklady si hradí sami.

Podobná situace panuje v případě Tuniska: „Tunisko otevřelo své hranice 27. 6. 2020 na základě tzv. semaforu tří barev, který používá i česká vláda. Tuniské ministerstvo zdravotnictví dalo Českou republiku do oranžové skupiny. Češi do Tuniska mohou, ale pouze s negativním PCR testem a následnou karanténou. Aktualizace rozřazení do skupin probíhá každý týden. Proto doufáme, že situace se pro Českou republiku brzy změní,“ napsal Seznam Zprávám Mohamed Oussama Ben Yedder z Tuniského národního úřadu pro cestovní ruch. Ředitel pražské pobočky úřadu dodává, že ho těší nominace EU mezi 14 bezpečných zemí a že věří, že pomůže k bilaterální dohodě o vzájemném otevření hranic.

Ještě větší otazník visí nad případnými cestami Čechů do Maroka. „Hranice jsou zatím uzavřené, nouzový stav v zemi by měl skončit až 10. července,“ řekl Seznam Zprávám Tomáš Brandtner z marockého velvyslanectví v Praze. „Situace v zemi je stabilizovaná, velký výskyt nemoci tam nebyl, je to podobné jako v Česku,“ doplnil.

K tomu, zda otevře hranice, by se vláda měla vyjádřit při příležitosti ukončení nouzového stavu. Zda také - stejně jako Tunisko a Gruzie - uplatní reciproční opatření, není v tuto chvíli jasné. Zájezdy i letenky do Maroka na srpen se však prodávají.

Uzavřené hranice do odvolání má v tuto chvíli i další z Prahou vyřazených zemí, Alžírsko. Vláda se tak rozhodla poté, co se v zemi zvýšil denní počet nakažených. Hranice se tak během léta zřejmě otevřou jen velmi omezeně pro Francii, kde žije velké množství lidí s alžírským pasem či kořeny.

Reklama

Doporučované