Hlavní obsah

Maluje obrazy z dortů nebo vlasů. Teď mě nejvíc baví hudba, říká umělkyně Léna Brauner

Malířka Léna Brauner. V jídle maluje.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Léna Brauner je ženou mnoha tváří. Malířka, zpěvačka, tatérka a hlavně umělkyně, která přes sebe nechává promlouvat svět plný víl a jiných bytostí. Kde bere inspiraci a jak tvoří?

Článek

Na první pohled vyčnívá svojí originalitou a hlavně talentem. Kromě malování obrazů také ilustruje, zpívá anebo tetuje. Hlavně, jak sama říká, nehledí na společenské vzorce a jako umělec žije přítomným okamžikem.

„Čas je jenom teď. Není čas, který už byl nebo jenž teprve bude. Protože i vlastně všechen ten, který teprve bude, musíme prožít právě teď. Není to lehké ve chvíli, kdy zapomene, že přítomný okamžik je teď a že vlastně je to to jediné, co prožíváme. Ale ve chvíli, kdy si člověk uvědomí, že je to teď, tak to vůbec není těžké,“ říká o svém pohledu na svět malířka.

Právě přítomný okamžik a nekonečný prostor jsou pro ni pomyslným malířským plátnem. Nejčastěji tvoří snové pohádkové bytosti a portréty různých nálad.

„Mě na tom asi nejvíc baví, jak si pozorovatel přisoudí, co se mu zalíbí nejvíc. Pokud v tom obraze chce vidět vílu, já mu nebudu zakazovat, že je to něco jiného. Ráda nechávám volný průběh vypravěči, kterým se stává každý, kdo to vidí,“ dodává Léna Brauner.

Maluje nejen klasické obrazy, na sociální sítě umísťuje obrázky z nejnepravděpodobnějších věcí, jako je jehličí, lidské vlasy nebo dortíky.

„Když jdu na kafe, tak bych si většinou dala jen kafe, ale pak si řeknu: Dám si i dort. A už si ten dort vybírám tak, aby z něho šlo malovat. Já jsem třeba milovala panna cottu, ale už jsem si ji nedala hrozně dlouho, protože z ní nejde nic namalovat,“ směje se Léna.

Sama Léna Brauner momentálně žije hudbou. Chystá ve spolupráci s Jiřím Burianem a svým partnerem vlastní desku.

„Aniž by vznikal nějaký materiál předtím, vznikne písnička jen na základě nálady, kterou máme ve studiu. Je to hodně intuitivní práce, takže nás baví oba,“ říká svérázná výtvarnice.

Jaké obrázky malířka Léna Brauner z vlasů nebo dortů vytváří? Podívejte se na úvodní reportáž.

Celý pořad Slavní sledujte každý všední den od 19:30 na celoplošné Televizi Seznam.

Reklama

Doporučované