Hlavní obsah

Mám za sebou nejhorší chvíle v Davis Cupu, nový formát pro nás může být výhodou, říká Jaroslav Navrátil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Pokud bude zájem, u týmu budu pokračovat, říká kapitán Jaroslav Navrátil.

Reklama

Během víkendového utkání proti Maďarsku trpěl. Horší chvíle na lavičce českého daviscupového týmu prý Jaroslav Navrátil ještě nezažil. Podle českého kapitána si musí fanoušci zvyknout na chudší léta. V rozhovoru přišla řeč mimo jiné na situaci kolem Tomáše Berdycha, generační výměnu ve světovém tenisu nebo na jeho další budoucnost v daviscupovém týmu.

Článek

Jak s odstupem pár dní hodnotíte uplynulý víkend v Maďarsku?

Naštěstí jsme vyhráli, takže výsledkově ho hodnotím kladně. Na druhou stranu to vítězství bylo opravdu vytrpěné. Když za Maďary nenastoupili Fucsovics a Balázs, tak jsem si myslel, že to bude výrazně jednodušší. Dá se říct, že prakticky o nic nešlo, protože bychom postoupili i díky žebříčku, ale to naše nasazení do prvního kola je důležité a každá výhra se nakonec počítá.

Co vás během víkendu překvapilo nejvíc?

Největším šokem pro mě byla prohra v sobotní čtyřhře. Vedli jsme 2:0 na sety a nakonec jsme prohráli.

Jak vám bylo po prohraném deblu, kdy jste po druhém hracím dnu prohrávali 1:2 na zápasy?

Moc dobře ne. Na neděli jsem toho tolik nenaspal, protože jsem pořád přemýšlel o tom, co se na kurtu stalo. Nechápal jsem, že takoví hráči jako Lukáš Rosol a Roman Jebavý mohli prohrát s tak nezkušenými kluky. Poté, co jsme prohráli třetí set 1:6, přestali spolupracovat a komunikovat. Lukáš Rosol to chtěl vzít na sebe a začal hrát takového singlového debla a prakticky Romana vyřadil ze hry. Tím pádem vůbec nehráli jako tým, čehož Maďaři využili.

Zažil jste při svém působení v roli daviscupového kapitána někdy horší chvíle?

Určitě ne. V roce 2009 mi bylo pořádné horko v Barceloně při finále proti Španělům, kteří nastoupili v čele s Rafaelem Nadalem. Ale to bylo finále, což samo o sobě byl velký úspěch. Tady mi bylo jednoznačně nejhůř.

Českému týmu se evidentně nedařilo tak, jak by si jeho členové představovali. Jakým způsobem jste musel změnit koučink během zápasů?

Nebylo to vůbec o tenise. Například Jirka Veselý neodehrál před víkendem kvůli svému zranění za posledních pět týdnů ani zápas. Dával ho dohromady pan profesor Kolář a Jirka následně odmítl účast na US Open jenom proto, aby se jeho stav nezhoršil a on mohl nastoupit v Davis Cupu, což je obdivuhodné.

Nepřišlo vám, že mu ale právě absence zápasového vytížení chyběla?

Jasně, nebyl v optimální formě. Byl těžký, na kurtu se nepohyboval dobře a bylo to o tom, abych ho připravil dobře psychicky. Opakoval jsem mu, že je lepším a silnějším hráčem, a já jsem rád, že se to nakonec prokázalo. Jirka získal důležitý čtvrtý bod a Lukáš to pak s přehledem dohrál.

Neuvažoval jste po tom komplikovaném průběhu před nedělními dvouhrami o změně v nominaci?

Nepřemýšlel, protože jsem neměl na vybranou. Roman Jebavý není singlista a Adam Pavlásek měl velké problémy se zraněným loktem, takže nebyla jiná varianta.

Nebylo problémem i netradiční místo konání zápasu? Přece jen na parkovišti obchodního domu se nehraje každý den.

Od té lokace se odvíjela i návštěva na zápasech. Když vedli Maďaři po sobotě 2:1, tak se to trochu zvedlo, ale jinak si myslím, že to bylo nedůstojné. Od maďarského svazu to nebyla dobrá volba a doufám, že se příště vrátíme na tenisové kurty nebo do sportovních hal.

I přesto dotáhl český tým náročný zápas do vítězného konce. Jaká panovala v jeho průběhu v týmu atmosféra?

Kluci ukázali, že opravdu chtějí reprezentovat Českou republiku, a atmosféra byla fantastická. Celý realizační tým jim nesmírně fandil a věřil. I to jim během neděle dodalo sílu, aby utkání otočili.

A po konci zápasu?

Obrovská úleva, to viděli asi všichni. Jirka Veselý slavil, jako kdybychom vyhráli celý Davis Cup, Lukáš Rosol ze sebe strhl triko, takže to bylo velmi emotivní.

Česká situace v mužském tenise ale přesto není zdaleka ideální. V první padesátce žebříčku ATP nenajdeme ani jednoho Čecha a nejvýše je momentálně Tomáš Berdych na 73. příčce, který se na kurtu objevil naposledy v červnu. Naopak mezi ženami má Česko čtyři zástupkyně v TOP 50. Čím si to vysvětlujete?

Uvedu zde jeden údaj. Osm ženských grandslamů během posledních dvou let vyhrálo osm různých hráček, zatímco mezi muži byli pouze tři vítězové. Mužský tenis je v tomhle mnohem víc konzistentní a je mnohem těžší se prosadit do užší světové špičky. Těžko nyní můžeme čekat, že se Jiří Veselý s Adamem Pavláskem posunou do elitní dvacítky. Musíme si zkrátka zvyknout, že přijdou chudší roky, a musíme se zaměřit na práci s mládeží, kde vidím velký potenciál, a to zejména v ročnících 2001, 2002 a 2003. Bude to chtít hodně trpělivosti, ale musíme udělat všechno pro to, aby se tito mladíci později prosadili.

Není právě přechod z mládežnických kategorií do dospělého tenisu kamenem úrazu českých tenistů?

Vezmu to možná trochu obecněji. Před sedmi lety jsme měli na každoročních náborech kolem osmdesáti dětí, v posledním roce jich bylo pouze třicet. I přes české úspěchy zájem o tenis paradoxně upadá, tím pádem i výběr talentů. Ale jak už jsem řekl, v mužském tenisu je podle mě výrazně těžší se prosadit než mezi ženami.

Nemůže českým hráčům trochu pomoci blížící se generační výměna v mužském tenisu?

To určitě může. Hráči jako Nadal, Federer, Djokovič a další skvělí hráči pomalu míří ke konci kariéry a dá se počítat s tím, že do tří až pěti let tato výjimečná generace s tenisem skončí. Věřím, že se dva až tři z našich nadějných mladíků chytí a poté se můžeme bavit i o tom, že znovu budeme konkurenceschopní i v Davis Cupu.

Mezi úzkou tenisovou špičku patřil v minulosti i Tomáš Berdych, který nyní předčasně ukončil sezonu a plánuje se vrátit před lednovým Australian Open. Věříte tomu, že by se ještě mohl vrátit mezi elitu?

Každý návrat po delším zranění je nesmírně těžký, vidíme to i teď na příkladech Wawrinky nebo Murrayho. Tomáš to bude mít opravdu složité, protože záda jsou pro každého sportovce stěžejní částí těla, tím spíš pro tenistu. Přesto věřím, že pokud bude opravdu stoprocentně zdravý, tak se může vrátit do nejlepší dvacítky.

Davis Cup čekají od příštího ročníku výrazné změny. Bude nový formát týmové soutěže pro současný český tým spíše výhodou, nebo nevýhodou?

Momentálně si myslím, že pokud se bude hrát pouze na dva vítězné sety, tak to bude naše výhoda.

Vy jste prohlásil, že byste si pro první kolo příštího ročníku přál nějakého přijatelného soupeře. Jaké je vaše konkrétní přání?

Pokud bych si mohl vybírat, tak bych volil Indii nebo Maďarsko v domácím prostředí.

Bude u toho v roli kapitána českého týmu i Jaroslav Navrátil?

Přemýšlel jsem o tom a jsem nastavený tak, že do toho nového formátu s kluky půjdu, a pokud bude zájem ze strany prezidenta Českého tenisového svazu (Ivo Kaderka), tak budu pokračovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované