Hlavní obsah

Rusko si v Sýrii otestovalo novou výzbroj. „Jsme silnější než kterýkoli agresor," řekl Putin

 

Reklama

Armáda v Sýrii vyzkoušela 162 druhů výzbroje. Vládce Ruska chce techniku, která překoná jakýkoli protiraketový štít.

Článek

Diplomatické vztahy Rusko-USA jsou nyní na bodu mrazu, od západních mocností sklízí Moskva kritiku za masivní vojenskou podporu diktátora Bašára Asada a jeho krvavého postupu v Sýrii, na všech frontách se řeší vliv ruské propagandy.

A v této atmosféře ruský prezident Vladimir Putin oznámil, jaký bude klíčový úkol pro armádu pro příští rok.

Především: Musí se vybavit technikou, která bude schopna spolehlivě překonat veškeré existující i budoucí systémy protiraketové obrany.

Generálům Putin nařídil, aby „pečlivě sledovali změny v rovnováze sil ve světě a podél ruských hranic a včas podle nich upravovali obranné plány.”

Podle Putina jsou ruské pozemní, vzdušné i námořní jaderné síly na dobré úrovni, zlepšit by se ale měl nejaderný strategický arzenál.

„Pro upevnění ruské armády je ještě třeba učinit mnohé, je ale už nyní silnější než kterýkoli agresor," doplnil ruský prezident.

Úspěch vidí i v ruských zbraních: „Zbrojní firmy by měly maximálně využít rostoucího zájmu o ruské zbraně, jež se osvědčily v Sýrii,” uvedl.

Sýrie podle ruského vůdce dostala od ruské armády „citelnou podporu", která Damašku umožnila zaznamenat „v boji s terorismem řadu vítězství". Ruské stroje přitom v mnoha zdokumentovaných případech zasahovaly cíle, které byly v držení opozičních sil.

„Účinnost ruských zbraní v Sýrii nám otevírá nové možnosti pro rozvoj vojensko-technické spolupráce, je třeba toho maximálně využít," soudí Putin. Pojmem vojensko-technická spolupráce ruská oficiální místa obvykle označují obchod se zbraněmi.

USA mají jiný názor

Ministr obrany Sergej Šojgu na schůzi oznámil, že armáda v Sýrii testovala 162 druhů stávající i modernizované výzbroje. Poznamenal nicméně, že pozastavil nákup deseti druhů ruské vojenské techniky, u nichž se na syrském bojišti projevily nedostatky.

Ruská armáda v Sýrii podle Šojgua provedla 71 000 leteckých úderů a zabila 35 000 ozbrojenců. „Operace ruského letectva odvrátila rozpad Sýrie," konstatoval ministr.

To se ale naopak nelíbí americkému generálporučíkovi Benovi Hodgesovi, podle kterého Rusko využívá Sýrii jako místo, kde může „trénovat”: „To, co vidíme v Sýrii, je jasné předvádění schopností a používání zbraní, které nejsou nutné,” kritizuje chování Ruska.

Hodges obviňuje Rusko, že používá težké zbraně i v oblastech, kde se nachází civilisté. „Lhostejnost k civilním obětem nepřísluší chování národa, který chce být považován za supervelmoc,” dodává.

Reklama

Doporučované