Hlavní obsah

Máme tu diagnózy, které se v Česku už nevidí. Lékaři z Bulovky operují v Jordánsku

Rozhovor s lékaři z Nemocnice Na Bulovce, kteří pomáhají v Jordánsku syrským uprchlíkům.Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

Tříčlenný lékařský tým pomáhá a operuje v Ammánu, hlavním městě Jordánska, od minulého týdne. Od soboty zvládli doktoři už přes 20 operací. Starají se hlavně o děti uprchlíků ze Sýrie.

Článek

„Dost by pomohlo, kdybychom uměli arabsky,“ odpovídá v rozhovoru pro Seznam Zprávy lékařka Monika Frydrychová na to, co by jim práci v cizí zemi ulehčilo. Spolu s doktorem Michalem Burianem jsou v Jordánsku na misi už podruhé.

Lékařský tým pomáhá v Ammánu hlavně dětem uprchlíků ze Sýrie, kterých jsou v zemi desítky tisíc. Oba jsou ortopedi a celkem za svůj 10denní pobyt mají naplánováno provést 28 operací a vyšetřit alespoň 40 lidí.

Víc než polovinu z toho mají za sebou. Úspěšně už odoperovali taky 1,5roční dítě s vrozenou malformací chodidla, dítě s mozkovou obrnou, kdy bylo zapotřebí šest výkonů, nebo pacienta s plochou nohou.

„Je tu daleko větší deformita. Vrozené vady nohou, které vyžadují péči už od narození, což se tady neděje, takže přichází děti už s velmi těžkou deformitou,“ vysvětluje Michal Burian, s čím se v Jordánsku potýkají.

Bosna a Hercegovina, Kosovo a Sýrie

V Jordánsku teď působí tříčlenný zdravotní tým. Vedle ortopedů Moniky Frydrychové a Michala Buriana také sálová sestra Dana Kavková a Ivana Mádlová z ekonomického úseku nemocnice, která v misi figuruje v roli koordinátorky.

Nemocnice Na Bulovce má své lidi v Jordánsku už posedmé. Mise probíhá v rámci mezinárodního programu MEDEVAC, který spravují ministerstva vnitra a zdravotnictví, zahraničních věcí i obrany. Program funguje od roku 1993 a původně byl určen pro válečný konflikt v Bosně a Hercegovině, později v Kosovu. Jeho rozšíření do Sýrie schválila vláda před pěti lety.

Spolupráce je obousměrná. Do Česka pravidelně létají syrští uprchlíci k léčbě v tuzemsku.

Na celý rozhovor s dvojicí lékařů přímo z jordánského Ammánu se podívejte nad článkem.

Reklama

Doporučované