Hlavní obsah

„Máme ďábelskou potřebu se bát.“ Cyril Höschl o českém teroristovi, mozkové kůře prezidenta a Babišově synovi

Výzva s Cyrilem Höschlem: O schizofrenii Andreje Babiše ml. jsem nikdy nemluvil, ale nepochybuju o ní.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Psychiatr a ředitel Národního ústavu duševního zdraví velmi ostře komentuje chování a vyjadřování hlavy státu.

Článek

Jak psychiatr snáší, když politici mluví o některých lidech jako o blbcích, bláznech či psychopatech? Otázka z úvodu, odkazující mimo jiné k výroku prezidenta, že nešel uctít památku Jana Palacha proto, aby se na veřejnosti vyhnul těmto lidem, profesora Höschla přiměla k nečekanému výroku.

„Některým politikům začíná chabnout čelní kůra mozková, která ty impulsy kontroluje,“ říká Cyril Höschl a jako příklad uvádí prezidenta Miloše Zemana.

„Ve vyšších věkových kategoriích začíná váznout výživa čelních mozkových struktur, které mají inhibovat ty emoční impulsy, a tak se pak na stará kolena tu a tam někdo chová, jak by se v době zralosti, pod vlivem své výchovy a vzdělání nikdy nechoval. Dědečkové třeba začnou osahávat mladé chlapce a používat vulgarismy, kde by je to před tím nenapadlo.“

Pro takto nemocného člověka je podle profesora Höschla důležité, aby byl korigován svým okolím: „Tyto organické procesy jsou ve vyšším věku už do značné míry nezvratné. Dají se nanejvýš zpomalit určitými léky, ale dají se i různě korigovat okolím, které dotyčnému nesmí podkuřovat, že vše, co dělá, je v pořádku. Tím se to jen posiluje.“

Případ prvního českého teroristy

Selháváním čelní kůry mozkové vysvětluje profesor Cyril Höschl i zoufalý čin jedenasedmdesátiletého Jaromíra Baldy, příznivce Okamurovy SPD, kterého před dvěma týdny poslal soud na čtyři roky do vězení.

Balda se vydával za muslima, kácel stromy na koleje a ve snaze vyvolat strach z přílivů islamistů se snažil vykolejit vlak a způsobit velkou tragédii. Soudce mimo jiné konstatoval, že byl určitým způsobem obětí manipulace lidí, kteří ve společnosti šíří extremistické názory.

„Svou průpravou, svým rozhledem byl disponován k tomu, že ve chvíli, kdy mu začne selhávat čelní kůra mozková, tak impulsy, které leckoho napadnou, se začnou necenzurovaně projevovat v jeho chování,“ vysvětluje Höschl, jak se z bezproblémového a veselého pána stal najednou – i kvůli politice Tomia Okamury – oddaný terorista.

V druhé části rozhovoru se profesor Cyril Höschl vrací k případu Andreje Babiše mladšího, který odstartoval loni v listopadu na Seznamu pořadem Zvláštní vyšetřování ».

V něm do té doby nedostižitelný syn premiéra řekl, že si jeho otec přál, aby kvůli vyšetřování dotační kauzy Čapí hnízdo (v níž je jedním z trestně stíhaných) zmizel z Česka. Prohlásil, že se nedobrovolně ocitl na Ruskem okupovaném Krymu. Odvezl jej tam řidič Agrofertu Petr Protopopov, jinak manžel „juniorovy“ psychiatričky Dity Protopopové.

I schizofrenní pacient může svědčit

„Z hlediska medicínského měla Dita Protopopová až do této události mou důvěru. Z hlediska společenského a řekl bych psychologického a politického fungování už v ní důvěru nemám. Tohle se nemělo stát,“ říká Höschl.

V rozhovoru také vysvětluje, proč si myslí, že tvrzení Andreje Babiše mladšího o únosu na Krym – byť trpí schizofrenií – nelze brát na lehkou váhu a zpochybňovat, jak to opakovaně dělal premiér Babiš.

Záznam rozhovoru najdete ve videu umístěném nahoře v textu.

Reklama

Doporučované